Συμβουλές φροντίδας σεφλέρας!

c4b55552-9f38-4594-b300-591ba099be1e

Η Σεφλέρα είναι ένα πολυετές, αειθαλές φυτό εσωτερικού κυρίως χώρου και κατάγεται από την Μαλαισία. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη αλλά όσο μεγαλώνει παίρνει τη μορφή δένδρου και μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από τα 5 μέτρα στις κατάλληλες συνθήκες. Τα φύλλα της είναι σύνθετα έχουν το σχήμα της παλάμης και το κάθε ένα αποτελείται από 7-9 φυλλάρια με μήκος 9-20 εκατοστά και πλάτος 4-10 εκατοστά.

Πάμε να δούμε μερικά μυστικά – συμβουλές για τη σωστή φροντίδα της!

— Χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί αλλά όχι άμεσο φως. Ειδικά τις ζεστές περιόδους του χρόνου δεν πρέπει να τη βλέπει απευθείας ηλιακό φως μέσα από τζάμια (που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του ήλιου) ή στο μπαλκόνι σας γιατί θα καούν τα φύλλα της.

— Το πότισμά της πρέπει να γίνεται ανάλογα με το μέγεθός της. Όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό τόσο περισσότερο νερό χρειάζεται, προσέχοντας όμως να μην είναι ήδη υγρό το χώμα της όταν θα ποτίσετε ξανά. Το χειμώνα μετριάζουμε το πότισμα μιας και το φυτό δεν θα είναι σε περίοδο ανάπτυξης.

— Επίσης, προσέχουμε κατά το πότισμα η γλάστρα να έχει καλή αποστράγγιση αλλά και να μην μένει νερό στο πιατάκι της.

b5ee6136-5e6c-4ecc-af2a-63cb01ecafae

— Παρόλο που αντέχει στην ξηρασία, έχει ανάγκη από την υγρασία του περιβάλλοντος γι’ αυτό φροντίστε ο χώρος στον οποίο βρίσκεται να έχει την απαραίτητη υγρασία. Αν το φυτό σας βρίσκεται στο μπαλκόνι, ψεκάζετε τα φύλλα του όσο πιο συχνά μπορείτε, το καλοκαίρι όμως φροντίστε να μην βλέπει τα βρεγμένα φύλλα ο ήλιος γιατί θα τα κάψει.

— Καλό είναι να καθαρίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα φύλλα της σεφλέρας με ένα μαλακό πανί βρεγμένο με χλιαρό νερό για να αφαιρείτε τη σκόνη και να διευκολύνετε την αναπνοή των φύλλων.

— Η λίπανσή της μπορεί να γίνεται όλες τις εποχές από μια φορά το μήνα, είτε σε υγρή είτε σε στερεά μορφή. Σε περίπτωση που έχουμε την σεφλέρα σε εξωτερικό χώρο μειώνουμε την συχνότητα λίπανσης το χειμώνα και το καλοκαίρι. Ακόμη, προσθέστε λίγο σίδηρο για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των φύλλων και να διατηρήσετε το πράσινο χρώμα τους.

— Θα χρειαστεί μεταφύτευση λίγα χρόνια μετά όταν το φυτό θα έχει μεγαλώσει και θα έχει δυναμώσει. Το κατάλληλο χώμα για την μεταφύτευση είναι το γενικής χρήσης σε συνδυασμό με κάποιο αργιλώδης σύστασης.

8c0481f9-2271-4012-a818-9fb9ef1ba7a9

— Το κλάδεμα μοιάζει περισσότερο με κορυφολόγημα αφού ουσιαστικά κόβονται οι κορυφές των βλαστών για να αναπτυχθούν οι πλάγιοι βλαστοί και να αποκτήσαει το φυτό πιο συμπαγή και ομοιόμορφη ανάπτυξη. Στη βάση του φυτού, δίπλα στον κεντρικό κορμό,  συνήθως αναπτύσσονται παραφυάδες. Οι παραφυάδες αυτές πρέπει να αφαιρούνται ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερος αερισμός στη βάση του φυτού, που θα ευνοήσει τη σωστή ανάπτυξη.

— Εάν υπάρχουν στο φυτό κίτρινα φύλλα πρέπει να τα αφαιρείτε ώστε το φυτό σας να μην σπαταλάει πολύτιμη ενέργεια και γυρίζετε τη γλάστρα κάθε φορά που ποτίζετε για να μην «γείρει» το φυτό σας προς την πλευρά απ΄όπου έρχεται το φως.

— Οι εχθροί της σεφλέρας μπορεί να είναι αφίδες και κοκκοειδή, όπως φαίνονται στις δύο φωτογραφίες που ακολουθούν, τα οποία αντιμετωπίζονται με τη χρήση κατάλληλων σκευασμάτων που μπορείτε να βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

26733bfd-33f6-4696-8100-483fb97c3d10

7b1fa9e6-13b1-4692-aa00-e1eef7fba042
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.