Πρίμουλα, ο βολβός που ανθίζει το χειμώνα!

dd7f7650-7146-4f59-b10a-83d535105b11

Η Πρίμουλα (Primula sp., Primulaceae) είναι πολυετές ποώδες φυτό. Το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, τα φύλλα πέφτουν και το φυτό ληθαργεί. Γι’ αυτό η πρίμουλα χρησιμοποιείται σαν ετήσιο καλλωπιστικό φυτό. Το γένος Primula περιλαμβάνει 400-500 είδη από τα οποία έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια.

Τα περισσότερα είδη του γένους κατάγονται από εύκρατες περιοχές του Β. ημισφαιρίου. Ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία δίνει στο φυτό, η πολύ πρώιμη ανθοφορία του αλλά και το διακοσμητικό του φύλλωμα. Εκτός από τους κήπους και τα πάρκα, οι πρίμουλες διακοσμούν μπαλκόνια και βεράντες, φυτεμένες σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Οι διάφορες ποικιλίες διαφέρουν μεταξύ τους, κυρίως στο σχήμα και το χρώμα των ανθέων.

Που ευδοκιμεί η πρίμουλα;

Επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα.

49efec9d-5600-4a20-8774-5ff06b3f4805

Καλλιεργητικές φροντίδες

Η πρίμουλα θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Φροντίζουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα. Να σημειώσουμε επίσης πως η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που κατσαρώνει το φύλλωμα της και αφήνει μελιτώδη εκκρίματα.

Εχθροί και ασθένειες της πρίμουλας

Η πρίμουλα προσβάλλεται πιο συχνά από μυζητικά έντομα, όπως είναι οι αφίδες (μελίγκρες). Αυτά προκαλούν κατσάρωμα των φύλλων και λερώνουν το φυτό με τα μελιτώδη εκκρίματα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληθυσμοί των αφίδων ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Επιπλέον, σε περιόδους όπου παρατηρείται υψηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία, το φυτό προσβάλλεται από βοτρύτη (Botrytis sp.), και προκαλείται σήψη των βλαστών και των φύλλων, σχηματίζοντας έτσι μια γκρίζα σκόνη πάνω σε όλα τα τμήματά του.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.