Αρωματικά φυτά και οδηγός περιποίησής τους.Ποια φυτά χαρακτηρίζονται αρωματικά?

Αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια σε διάφορα τμήματα (φύλλα, άνθη, βλαστούς, ρίζες). Αυτά μπορεί να είναι αυτοφυή, να καλλιεργούνται από γεωργούς αλλά και από όλους εμάς. Τα περισσότερα απ’ αυτά, αλλά όχι όλα, χρησιμοποιούνται στην κουζίνα με κάποιο τρόπο. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για μαγειρική, για ροφήματα, για καλλυντικά ή για φάρμακα. Μπορείτε να τα φυτεύσετε είτε στον κήπο σας είτε στο μπαλκόνι σας σε γλάστρα.Πως τα περιποιούμαστε?

Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Καλό είναι να λιπαίνουμε με ένα οργανικό λίπασμα ειδικό για αρωματικά φυτά. Το πότισμα τους πρέπει να είναι συχνό καθώς οι συγκομιδές και τα κορυφολογήματα (κόψιμο τρυφερών κορυφών) είναι συνεχή. Το καλύτερο σύστημα που μπορούμε να έχουμε είναι αυτό με σταγόνες γιατί εξασφαλίζει μόνιμη υγρασία και κάνει οικονομία στο νερό. Για την καταπολέμηση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται συχνό σκάλισμα και βοτάνισμα. Στα φρέσκα αρωματικά συνήθως επιλέγονται οι νέες κορυφές μήκους 15-25 cm, οι οποίες συχνά γίνονται δέσμες και αφήνονται ανάποδα προς ξήρανση. Επίσης, τα αρωματικά μετά τη συγκομιδή μπορούν να τοποθετηθούν στο ψυγείο σε θερμοκρασία συντήρησης. Εξαίρεση αποτελεί ο βασιλικός, που πρέπει να μπει σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών Κελσίου, γιατί είναι ευαίσθητος και μαυρίζει εύκολα.Ποια είναι τα αρωματικά φυτά?

Τα αρωματικά φυτά που υπάρχουν στη φύση είναι πάρα πολλά, κάποια από αυτά είναι:


Άνηθος, Αρμπαρόριζα, Αψιθιά, Βαλεριάνα, Βασιλικός, Γλυκάνισος, Δάφνη Απόλλωνα, Δεντρολίβανο, Δίκταμο, Δυόσμος, Ευκάλυπτος, Εστραγκόν, Θυμάρι, Καμφορά, Κάρδαμο, Κόλιανδρος, Κύμινο, Λεβάντα, Λιμπόκεδρος, Λουίζα, Λυγαριά, Μαιντανός, Μαντζουράνα, Μάραθος, Μελισσόχορτο, Μέντα, Μυρσίνη, Μυρώνι, Μυρτιά, Ρίγανη, Σέλινο, Σχοινόπρασο, Τσοΐσια, Υπερικό, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, Ψευδοπιπεριά

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon