Διατήρηση σπόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα...Πολλές μπορεί να τύχει να αγοράσουμε ή να συλλέξουμε σπόρους, να μην τους χρησιμοποιήσουμε όλους και να θέλουμε να τους διατηρήσουμε για μελλοντική σπορά. Τι όμως πρέπει να προσέξουμε σε αυτή τη διαδικασία???


Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διατηρούν τους σπόρους μας για το μέγιστο χρόνο που αντέχουν ανά είδος είναι,


  1. Η υγρασία του χώρου αποθήκευσης, η οποία πρέπει να είναι χαμηλή

  2. Η θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης, η οποία καλό είναι περίπου στους 4-5 βαθμούς Κελσίου

  3. Η φυσιολογική κατάσταση του σπόρου όταν συλλέχθηκε, δηλαδή η υγρασία του σπόρου κατά τη συλλογή, η εφαρμογή κατάλληλης επεξεργασίας (καλιμπράρισμα), η σωστή εφαρμογή των μυκητοκτόνα πριν την αποθήκευση

  4. Η πραγματοποίηση των τεστ φυτρωτικότητας (πάνω από 85%) και βλαστικότητας

  5. Τα δοχεία αποθήκευσης των σπόρων, τα οποία πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς πολύ καλά, για να κρατούν τον αέρα και την υγρασία μακριά. Καλύτερα να είναι και σκούρα για να εμποδίζουν και το φως, αλλά αυτό μπορεί να ελεγχθεί αν τα φυλάξουμε σε ένα σκοτεινό μέρος. Εκτός από τα δοχεία μπορούν να αποθηκευτούν και σε φακελάκια.


Το χρονικό διάστημα διατηρησιμότητας των σπόρων περίπου είναι το εξής: Κρεμμύδι (1 χρόνο), Μαϊντανός (1 χρόνο), Πεπόνια και αγγούρια (έως 5 χρόνια), Καλαμπόκι (2 χρόνια), Φασόλια (2 με 3 χρόνια), Σπανάκι (1 με 2 χρόνια), Μαρούλι (2-4 χρόνια), Παντζάρια, σέσκουλα, τεύτλα (2 με 3 χρόνια) Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι (3-4 χρόνια) Κολοκυθάκια, τομάτα (3 χρόνια) Μελιτζάνα (4 χρόνια)

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon