Ευώνυμο ένα φυτό με μεγάλη καλλωπιστική αξία..!


Το ευώνυμο είναι αειθαλές φυτό που συναντάται πολύ συχνά σε κήπους και πάρκα. Είναι  θάμνος αλλά μπορεί να διαμορφωθεί και ως μικρό δένδρο, έχοντας κανονική έως γρήγορη ανάπτυξη. Η καταγωγή του είναι από την Α. Ασία και την Ιαπωνία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρχιτεκτονική τοπίου που βρίσκει πολλές εφαρμογές φυτεμένο σε συστάδες με άλλους θάμνους, σε μπορντούρες ή μεμονωμένα σε φυτοδοχεία. Η καλλωπιστική του αξία στηρίζεται στην πυκνή και πλούσια βλάστηση του, στο παχύ και ζωηρού πράσινου χρώματος φύλλο καθώς και στην εύκολη διαμόρφωση του σχήματός του.


Χαρακτηριστικά φυτού

Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα ή ακόμη περισσότερο, ανάλογα με το κλάδευμα που δέχεται. Οι βλαστοί του έχουν τέτοια κατεύθυνση που το φυτό καταλήγει να έχει ένα σχεδόν σφαιρικό σχήμα και το χρώμα τους είναι σκούρο πράσινο. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, παχιά και οδοντωτά, μονόχρωμα με έντονο πράσινο χρώμα ή πανασέ.Τα άνθη του ευώνυμου δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και είναι μικρά, πράσινου ανοιχτού χρώματος. Η ανθοφορία διαρκεί περίπου 30 ημέρες, από μέσα Ιουνίου έως και τον Ιούλιο.


Συνθήκες ανάπτυξης

Το ευώνυμο παρουσιάζει καλή ανάπτυξη σε όλα σχεδόν τα είδη των εδαφών. Προτιμά υγρά, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και ηλιαζόμενες ή ημι-ηλιαζόμενες θέσεις. Επιπλέον, είναι κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι αρκετά ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους καθώς και στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά το χειμώνα. Ανθίσταται σε θερμοκρασίες μέχρι –15 οC. Επίσης, μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα σε διάφορα σχήματα και να εφαρμοσθεί κλάδευμα μόρφωσης όταν κριθεί απαραίτητο. Παρόλα αυτά καλό είναι να κλαδεύεται κατά τις αρχές της άνοιξης και τέλος καλοκαιριού.


Προσβολές στο ευώνυμο

Το ευώνυμο προσβάλλεται συχνά από διάφορα έντομα όπως αφίδες και κοκκοειδή που μυζούν τους φυτικούς χυμούς. Ενώ από μυκητολογικές προσβολές η πιο συχνή είναι το ωίδιο με τις χαρακτηριστικές λευκές κηλίδες επάνω στους βλαστούς και στα φύλλα.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon