Η αντιοξειδωτική Αρώνια!Περιγραφή φυτού

Η αρώνια ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος, αργής ανάπτυξης με ύψος 1-3 μέτρα. Τα φύλλα του μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Ανθίζει συνήθως τον Ιούλιο με άσπρα άνθη που μας χαρίζουν στρογγυλούς μαύρους καρπούς στο τέλος του καλοκαιριού, κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Οι καρποί της αρώνιας τρώγονται νωποί ή αποξηραμένοι ενώ μπορεί να γίνουν μαρμελάδα, σιρόπι ακόμη και χυμός.Καλλιεργητικές φροντίδες

Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών. Το έδαφος θα πρέπει να στραγγίζει καλά επειδή έχει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού. Η αρώνια φυτεύεται σε ηλιοφανείς ή σε ημισκιερές θέσεις και είναι πολύ ανθεκτική στην παγωνιά του χειμώνα.

Αν κάνουμε καλλιέργεια σε χωράφι, οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών πρέπει να είναι 3 μέτρα και μεταξύ των φυτών 2 μέτρα επάνω στη γραμμή φυτεύσεως δηλαδή φυτεύονται 160 φυτά/στρέμμα. Ενώ αν τη φυτέψουμε σε γλάστρα, επιλέγουμε σχετικά μεγάλη γλάστρα διαμέτρου 30-40 εκατοστών, καθώς το φυτό αναπτύσσει πολλές παραφυάδες. Η λίπανση, στην καλλιέργεια αυτήείναι απαραίτητη. Καλό είναι να λιπαίνουμε με ένα πλήρες λίπασμα, κατά την φύτευση των δενδρυλλίων της αρώνιας και κατά την περίοδο της άνοιξης. Σχετικά με το πότισμα απαιτεί τακτικά ποτίσματα και είναι ευαίσθητη κατά τις ξηρές περιόδους.Η αρώνια δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα. Πρέπει να κλαδεύει κανείς τους βλαστούς που έχουν κάποιες ζημιές ή τους πιο παλιούς βλαστούς ώστε να ευνοείται η είσοδος του φωτός στο εσωτερικό των φυτών. Πρέπει, επίσης, να απομακρύνονται οι παραφυάδες, όταν ο αριθμός τους γίνει υπερβολικός. Οι καρποί της, συλλέγονται με τα χέρια ή με την βοήθεια μιας μηχανής που χρησιμοποιείται για την συγκομιδή και άλλων μικρών καρπών, όπως είναι το μύρτιλλο.


Καρπός

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P).

Χρησιμοποιείται σαν διουρητικό φάρμακο, επειδή αυξάνει την έκκριση της ουρίνης, αλλά και σαν φάρμακο για την μείωση της υπέρτασης όπως επίσης και στην δερματολογία. Επίσης εναντίον του διαβήτη, διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, ηπατίτιδας, κλπ. Ο χυμός και οι καρποί της αρόνια, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την όρεξη.Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon