Η καλλιέργεια της φακής και η διατροφική της αξία...Περιγραφή φυτού

Η φακή είναι ένα εδώδιμο όσπριο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα όσπρια και από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος. Πρόκειται για ένα ετήσιο θαμνώδες φυτό της οικογένειας των ψυχανθών, που είναι γνωστό για τους σπόρους σχήματος φακής. Φθάνει περίπου τα 40 εκατοστά σε ύψος και οι σπόροι του μεγαλώνουν σε λοβούς, συνήθως με δύο σπόρους στον καθένα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διαφορετικού μεγέθους και χρώματος σπέρματα, όπως ξανθά, πράσινα και καστανά.


Καλλιέργεια φακής

Οι φακές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ποικιλιών. Τις μεγαλόσπερμες, με τα μεγαλύτερα πλακουτσωτά σπόρια που φτάνουν σε διάμετρο τα 10 χιλιοστά και τις μικρόσπερμες των οποίων τα σπόρια φτάνουν τα 6 χιλιοστά.

Οι φακές είναι μια χειμερινή καλλιέργεια, η εποχή σποράς είναι τον Νοέμβριο ή τον Μάρτιο με Απρίλιο.

Καλλιεργείται σε ξηρικά χωράφια σε ορεινές, ημιορεινές και λοφώδεις περιοχές. Ιδανικός τύπος εδαφών είναι αμμοαργιλώδη. Ιδανικό pΗ 6 με 8. Προϋπόθεση η καλή στράγγιση του χωραφιού.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 5 εκατοστά φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 12 εκατοστά γραμμή από γραμμή. Η σπορά γίνεται με μηχανές σιταριού. Περίπου 150.000 φυτά στο στρέμμα είναι η ιδανική πυκνότητα. Η πυκνότητα των φυτών στα στρέμματα διαφέρει στις μικρόσπερμες και τις μεγαλόσπερμες ποικιλίες. Βάθος σποράς έως 3 εκατοστά.

Γενικά είναι ανθεκτικό φυτό και αντέχει στην ξηρασία, στη ζέστη και το κρύο μέχρι και 15°C υπό το μηδέν. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης για ανάπτυξη χωρίς προβλήματα στην ανθοφορία και στην καρπόδεση είναι περίπου 18-25°C.

Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό. Ανάγκες ποτίσματος το φυτό έχει στην ανθοφορία και στην καρπόδεση. Πριν τον αλωνισμό τα αφήνετε στο χωράφι απότιστα να ξεραθούν.

Η συγκομιδή της φακής γίνεται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές οσπρίων, και ο χρόνος καθορίζεται όταν η υγρασία των σπόρων είναι μικρότερη από 14%.Διατροφική αξία

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Παράλληλα, περιέχει πρωτεΐνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με το κρέας. Επίσης, είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες και βιταμίνες Β.

Οι πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα που περιέχουν για να αξιοποιηθούν θρεπτικά από τον οργανισμό πρέπει να συνδυαστούν με φρέσκα λαχανικά. Επίσης, ο σίδηρος που περιέχουν επειδή δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, κρίνεται σκόπιμος ο συνδυασμός της φακής με βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφησή του.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon