Η πανέμορφη γαρυφαλλιά!!

Ενημερώθηκε: 16 Ιουν 2018


Η γαρυφαλλιά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.


Γενική Περιγραφή

Είναι αειθαλής θάμνος και έχει πλούσια βλάστηση. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα και λογχοειδή. Τα άνθη της έχουν μωβ, λευκή, κόκκινη, πορτοκαλί, ροζ και κίτρινη απόχρωση. Υπάρχουν όμως και ποικιλίες που έχουν δίχρωμα άνθη. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετές ημέρες. Μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά σε ύψος.


Συνθήκες Ανάπτυξης

Χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Προτιμά ηλιόλουστες και προστατευμένες από δυνατούς ανέμους θέσεις αλλά θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Έτσι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται αρκετό πότισμα. Η γαρυφαλλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.


Κλάδευμα

Το βασικό κλάδεμα της γαρυφαλλιάς γίνεται νωρίς την άνοιξη. Παράλληλα, πρέπει να αφαιρούνται τακτικά τα μαραμένα λουλούδια και τα ξερά κλαδάκια της ώστε να ενισχύεται η ανθοφορία της.


Λίπανση

Χρειάζεται λίπανση ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, για να δίνει συνεχή πλούσια ανθοφορία.


Ασθένειες

Είναι ευαίσθητη σε μυκητολογικές ασθένειες (ωίδιο, σκωρίαση), γι’ αυτό όταν την ποτίζουμε καλό είναι να μην βρέχουμε τα φύλλα και τα λουλούδια της για να μην αναπτυχθούν μολύσματα των ασθενειών. Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις σε ζαρντινιέρες ή στα παρτέρια γιατί σε συνθήκες κακού αερισμού, οι ασθένειες θα εξαπλωθούν πολύ πιο σύντομα.
Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon