Καλή συντήρηση τομάτας μετά την συγκομιδή!


Oι τομάτες είναι ένα τρόφιμο που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που φυλάσσονται.

Οποιοσδήποτε «παλιός» μανάβης θα σας πει ότι είναι καλύτερα να μη βάλετε τις τομάτες που αγοράσατε στο ψυγείο γιατί θα γίνουν άνοστες.

Η συμβουλή αυτή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα. Ένας από τους βασικούς κανόνες είναι ότι οι πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν κάθε είδος τροφίμου. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί επιστήμονες, το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις τομάτες άνοστες, λιγότερο ζουμερές, χάνοντας τη φυσική νοστιμιά τους .
Ποιες είναι όμως οι ιδανικές συνθήκες συντήρησης?

Το καλύτερο είναι να τις διατηρούμε σε μέρος δροσερό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο μέρος, με μέτρια θερμοκρασία. Η καλύτερη είναι η θερμοκρασία δωματίου με μέση υγρασία. Τοποθετήστε τες τη μία δίπλα στην άλλη με το κοτσάνι προς τα πάνω. Να θυμάστε ότι οι τομάτες θα πρέπει να καταναλώνονται ιδανικά μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες. 

Aν πάλι θέλετε να διατηρήσετε τις ώριμες τομάτες για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να τις κόψετε μικρά κομμάτια και να τις καταψύξετε.

Έτσι μελλοντικά θα μπορείτε να τις αξιοποιήσετε στην εκτέλεση συνταγών. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και ιδανική συσκευασία για την συντήρησή τους είναι η χάρτινη σακούλα.
Η σκέψη ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο είναι λανθασμένη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ντομάτες, υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που καλό θα ήταν να μην μπαίνουν στο ψυγείο (αλλά σε σκιερό και δροσερό μέρος) ώστε να διατηρούνται καλύτερα. Αυτά είναι: το ψωμί, το μέλι, τα φρέσκα μυρωδικά, τα αυγά και το κέτσαπ.


3212 προβολές

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon