Κληματίς, εντυπωσιακό αναρριχώμενο φυτό!

Ενημερώθηκε: Ιουλ 25



Περιγραφή φυτού

Η κληματίδα ή αλλιώς αγράμπελη είναι ένα φυλλοβόλλο αναρριχώμενο φυτό. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4-5 μέτρα και να καλύψει επιφάνεια 5-6 τετραγωνικά μέτρα σε τοίχους και πέργκολες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διαφέρουν ως προς την ταχύτητα ανάπτυξης και την εποχή άνθισης. Έχει απλά ή σύνθετα φύλλα με τρία φυλλάρια και ελικοειδή μίσχο. Τα άνθη τους μπορεί σε κάποιες ποικιλίες να είναι μεγάλα με εντυπωσιακά χρώματα και σε άλλες μικρά αλλά με έντονη ανθοφορία. Τα άνθη είναι αρκετά μεγάλα και μπορεί να φτάσουν και στα 20 εκατοστά σε διάμετρο, ενώ στο κέντρο τους εμφανίζονται οι στήμονες και αυτοί με διάφορα χρώματα. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι Ιούνιο-Σεπτέμβριο.



Φροντίδα φυτού

Αναπτύσσεται σε ημισκιερές ή ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρούμε τη βάση και τις ρίζες του φυτού δροσερές. Ευδοκιμεί σε εδάφη αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό αναπτύσσονται καλά στη Β. Ελλάδα, και παγώνουν στους -15οC.

Γενικά, είναι από τα φυτά που απαιτούν τακτικές αρδεύσεις και λιπάνσεις.

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι η κληματίδα δεν αντέχει τον ήλιο στη βάση της επομένως καλό θα ήταν να την φυτέυεται σε μέρη όπου η κορυφή της είναι στον ήλιο και η βάση του φυτού στη σκιά.



Οι περισσότερες κληματίδες δημιουργούν τα άνθη τους σε νέους ετήσιους βλαστούς. Αυτά τα είδη κλαδεύονται πολύ νωρίς την άνοιξη ή στο τέλος του χειμώνα αν έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού, προκειμένου να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι βλαστοί. Υπάρχουν όμως και κληματίδες που ανθίζουν σε βλαστούς του προηγούμενου έτους και αυτά τα είδη κλαδεύονται το φθινόπωρο, αφού τελειώσει η άνθισή τους.



Χρήσεις φυτού

Στους κήπους φυτεύεται κατευθείαν στο χώμα και είναι ιδανικό για κάλυψη τοίχων. Επίσης είναι κατάλληλο για πέργκολες ενώ αναρριχάται γρήγορα και σε κιγκλιδώματα. Μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλα φυτοδοχεία αλλά η ανάπτυξη και η άνθηση του φυτού είναι πιο περιορισμένες.



Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon