Λευκοί φράχτες με βιβούρνο!!!
Περιγραφή φυτού

Τα βιβούρνα που φυτεύονται στην χώρα μας φτάνουν σε ύψος τα 2-3 m. Η κόμη του σχηματίζει κυλινδρική και πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα είναι απλά, τοποθετημένα πάνω στο βλαστό απέναντι το ένα στο άλλο. Είναι μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά παχιά, με έντονο βαθύ πράσινο χρώμα. Τα τρία πιο γνωστά είδη βιβούρνου είναι το κοινό βιβούρνο ή βιβούρνο τίνους που είναι αειθαλές, το χιονανθές βιβούρνο που είναι φυλλοβόλο και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια του, και το βιβούρνο λουσίντουμ που διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση και τα γυαλιστερά φύλλα του. Τα άνθη στα βιβούρνα αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθία σκιάδιου και είναι μικρά, λευκού χρώματος και ελαφρώς αρωματικά. Ορισμένα είδη έχουν ιδιαίτερα αρωματικά άνθη. Για τα αειθαλή βιβούρνα η άνθιση ξεκινάει από τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο και διαρκεί μέχρι και τα μέσα της άνοιξης (Απρίλιος) ενώ για τα φυλλοβόλα διαρκεί από τον Απρίλιο – Μάιο, για 20-30 μέρες.


Κοινό βιβούρνο


Φροντίδα

Προτιμήστε κυρίως τα ημισκιερά μέρη. Λόγω της αντοχής του όμως μπορεί να φυτευτεί και σε ηλιόλουστα σημεία. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ακόμη και στα βαριά, αλλά προτιμά τα πλούσια και βαθιά, με καλή αποστράγγιση. Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, αλλά και τη ζέστη. Κάποιες ποικιλίες αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και – 20°C. Επίσης, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη ζέστη, αρκεί να ποτίζεται σωστά. Χρειάζεται κανονικά ποτίσματα το φθινόπωρο και την άνοιξη ενώ το καλοκαίρι τόσο οι δόσεις όσο και η ποσότητα του νερού αυξάνει για να αντεπεξέλθει το φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Το κλάδεμα το κάνουμε για να αφαιρεθούν τυχόν ξερά κλαδιά ή για διαμόρφωση σχήματος. Όταν το κλαδεύουμε τακτικά, το βοηθάμε να γίνει συμπαγές και με αυτό τον τρόπο ελέγχουμε το ύψος του. Το κλαδεύουμε συνήθως τον Απρίλιο, μετά την ανθοφορία του. Μπορούμε να το κλαδέψουμε συμπληρωματικά και στις αρχές του φθινοπώρου. Μην το κλαδέψετε το χειμώνα, γιατί δεν θα βγάλει άνθη.


Βιβούρνο χιονανθές


Εφαρμόζουμε ένα κοκκώδες, πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Μερικές φορές, μπορεί να έχουμε προσβολή από τετράνυχο στα φύλλα αλλά και από αφίδες στα φύλλα, στους βλαστούς και τα άνθη. Και οι δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με τους κατάλληλους ψεκασμούς.


Χρήσεις

Σημαντική κατηγορία καλλωπιστικών θάμνων, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη κηποτεχνία και παρκοτεχνία για δημιουργία φυτικών φραχτών και πλαισίων. Για να γίνει ενιαίος ο φράκτης μας, θα πρέπει να φυτέψουμε 2 φυτά ανά 1 μέτρο. Μπορούμε να φυτέψουμε 1 βιβούρνο ανά μέτρο, αλλά θα αργήσει να κλείσει ο φράκτης.

Για την φύτευση σε ζαρντινιέρα για το μπαλκόνι μας, θα πρέπει να τοποθετήσουμε 2 φυτά ανά μέτρο.Βιβούρνο Λούσιντουμ

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon