Μαστίχα Χίου.!Περιγραφή

Η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται στη Χίο, στα νότια κυρίως του νησιού, όπου το κλίμα είναι ξηρό και θερμό, αρχικά σε 24 Μαστιχοχώρια και αργότερα σε περισσότερα. Από το φυτό λαμβάνεται η μαστίχα, μια ρητινώδης εύοσμη ρητίνη, που είναι αποκλειστικά ελληνικό προϊόν. Ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν αποτελείται από τη φυσική μαστίχα, ξεχωριστό τόσο για τις ιδιότητες και πολλαπλές εφαρμογές του όσο και για τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Υπάρχουν και σε άλλες παραμεσόγειες χώρες τα δέντρα μαστιχόδενδρου, αλλά κυρίως στη Χίο. Το μαστιχόδενδρο φτάνει σε ύψος μέχρι τα 3 μέτρα και φυσικά καλλιεργείται για τη ρητίνη που παράγεται από αυτό. Έχει φύλλα σκληρά με ελλειπτικό σχήμα και μικρό μέγεθος, κόκκινα λουλούδια σε βότρεις και κοκκινόμαυρους καρπούς. Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, π.χ. το πεύκο.Συλλογή

Η συλλογή της μαστίχας δεν αποτελεί ένα απλό ζήτημα. Αρχικά γίνεται με παραδοσιακό τρόπο και ιδιαίτερα κοπιαστικό. Οι περισσότεροι από τους εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες μετά σταθεροποιείται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες και είναι έτοιμη προς συλλογή. Από αρχές του Δεκαπενταύγουστου ξεκινάει η διαδικασία της συλλογής, της διάφανης ρητινώδους ουσίας, σε κρυστάλλους που στην αρχή έχουν μια πικρή γεύση, η οποία αργότερα μεταλλάσσεται στην ιδιαίτερη γεύση της μαστίχας με το μαγευτικό άρωμα και ολοκληρώνεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.Χρήσεις

· Στην αρωματοποϊα (αρώματα, κρέμες προσώπου).

· Για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

· Στην οδοντιατρική ως συστατικό για το σφράγισμα των δοντιών και την κάλυψη των κοιλοτήτων (βοηθά στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και την καθαρή αναπνοή).

· Καταπολεμά πολλά παθογόνα βακτήρια αλλά και μύκητες.

· Παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

· Προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της λιποπρωτείνης. Ακόμα και το σάλιο που προέρχεται από τη μάσηση της μαστίχας Χίου αποδείχτηκε ότι μπορεί να συμβάλλει εργαστηριακά στην αναστολή της οξείδωσης της “κακής” χοληστερόλης.

· Ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι διαφόρων μορφών κακοήθων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχύ εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.

· Για την παρασκευή καλλυντικών (σαμπουάν).

· Βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon