Μπανανιά, μια τροπική νότα στο χώρο μας!Η μπανανιά είναι ένα βοτανώδες φυτό και όχι δέντρο, παρά το ότι διαθέτει ένα φαινομενικό κορμό. Τυπικά αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και 6 μέτρα και αποτελείται από ένα σφιχτό περίβλημα φύλλων, τα οποία αναδύονται από ένα βλαστάρι σε ένα υπόγειο όργανο αποθήκευσης που ονομάζεται κορμός. Σε περίοδο 7-8 μηνών πριν την άνθηση αναδύονται περίπου 30 φύλλα. Η μπανάνα είναι ένα σαρκώδες φρούτο πολύ γλυκό, πλούσιο σε βιταμίνες. 2-3 μήνες μετά την άνθιση, τα τσαμπιά με τις μπανάνες ζυγίζουν τυπικά 20-25 kgr και είναι έτοιμα για συγκομιδή. Κάθε βλαστάρι μπανάνας ανθίζει μόνο μια φορά, στη συνέχεια πεθάνει και νέοι βλαστοί αναδύονται από τον κύριο μίσχο για να παράγουν νέα θηλυκά φυτά, που θα δώσουν την επόμενη χρονιά νέα συγκομιδή.
Φροντίδα φυτού


Το έδαφος για την καλλιέργεια της μπανανιάς πρέπει να έχει τουλάχιστον 1 μέτρο βάθος κατά προτίμηση αμμώδη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας μας, τοποθετώντας τη σε ένα μέρος στο μπαλκόνι με αρκετή ηλιοφάνεια προστατεύοντάς τη βέβαια από τον αέρα και την παγωνιά. Το pH του εδάφους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5,5 - 6,5. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε υψηλές θερμοκρασίες 25-35 βαθμούς Κελσίου και αρκετό νερό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου προκαλούν ζημιές στα φύλλα του φυτού αλλά και στην παραγωγή. Επομένως καλό είναι το χειμώνα να προστατεύουμε τα φυτά με ειδικά αντιπαγωτικά τούλια. Προσθέτουμε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες, σε μικρές ποσότητες μετά το πότισμα. Προτιμούμε πλήρες λίπασμα καρποφόρων δέντρων, ενώ στην περίοδο της καρποφορίας της μπανανιάς απαιτείται πρόσθετη λίπανση με λίπασμα καλίου για να μας δώσει νοστιμότερους καρπούς.

Οι ψείρες είναι πιθανοί εχθροί, οπότε αν δείτε αυτήν την προσβολή ψεκάζετε με τακατάλληλα σκευάσματα.Και κάτι ακόμα για τη μπανάνα

Οι κόκκινες μπανάνες, στην Αυστραλία, επίσης γνωστές και ως κόκκινες μπανάνες της Ντάκα, είναι μια ποικιλία μπανάνας με κοκκινωπή-μωβ φλούδα. Είναι μικρότερες και πιο παχουλές, από την κοινή μπανάνα Κάβεντις. Όταν ωριμάσουν, οι κόκκινες μπανάνες έχουν μια σάρκα που έχει χρώμα κρεμ προς ανοιχτό ροζ.

320 προβολές0 σχόλια

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon