Πετούνια το φυτό του καλοκαιριού!


Όπου και να κοιτάξουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι σε κήπους και βεράντες βλέπουμε τις πετούνιες και τις σουρφίνιες (κρεμαστή πετούνια). Οι πετούνιες είναι πολύ κοινά ποώδη καλλωπιστικά φυτά που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών των ανθέων τους.

Ισχυρό πλεονέκτημα τους είναι πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στην καλλιέργεια τους αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία και ανήκουν στα φυτά που επιθυμούν το άμεσο ηλιακό φως και τη ζέστη του καλοκαιριού.


Μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού

Η πετούνια είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Η ανάπτυξη της είναι πολύ γρήγορη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή και χνουδωτά . Τα άνθη της είναι χρωματιστά, λαμπερά, μονά ή διπλά και υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες. Το ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά, με τις κρεμοκλαδείς ποικιλίες της (σουρφίνια) να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά. Ανθίζει από το Μάιο και σταματά περίπου το φθινόπωρο, όταν επικρατήσουν οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες.
Θέση φυτού

Καταλληλότερες τοποθεσία για την πετούνια είναι οι ηλιόλουστες θέσεις, ώστε να ανοίξουν τα λουλούδια της και προστατευμένες από δυνατούς ανέμους. Είναι ανθεκτικό φυτό στην ζέστη. Καταλληλότερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της είναι από 15-25 οC. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 3 οC μπορεί να καταστραφεί. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμά τα πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα.


Καλλιεργητικές φροντίδες

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, ενώ τις περιόδους που έχουμε καύσωνα θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα.

Ένας ασφαλής τρόπος για να ελέγξετε τη συχνότητα του ποτίσματος, είναι όταν το χώμα γύρω από το φυτό έχει στεγνώσει. Προσοχή δεν πρέπει να βρέχετε τα φύλλα και τα άνθη της. Γενικότερα, οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες απαιτούν συχνότερο πότισμα. Σημαντική και απαραίτητη είναι η λίπανσή της, λιπαίνετε την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα) σκορπίζοντας το λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά. Όταν καλλιεργείτε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, λιπαίνετε πιο συχνά (κάθε 15 ημέρες) σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτει και υδατοδιαλυτό λίπασμα, με το οποίο ποτίζεται κατευθύαν τα φυτά σας. Τέλος, ακόμα κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι στις πετούνιες χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορυφολογούμε (κόβουμε την άκρη των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια) τις πετούνιες για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση, και να δημιουργήσομε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία.Εχθροί και ασθένειες

Στις πετούνιες οι πιο κοινοί εχθροί είναι οι ψείρες. Αυτό το καταλαβαίνουμε γιατί όταν πιάνουμε τα φυτά αυτά κολλάνε. Τέλος, οι πετούνιες μπορούν να προσβληθούν και από βοτρύτη. Και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς.


Χρήσεις

Σχηματίζει εντυπωσιακά παρτέρια, διακοσμούν τέλεια ζαρντινιέρες και γλάστρες, ενώ είναι τα πλέον κατάλληλα για εξώστες και παράθυρα. Ακόμα, οι έρπουσες ποικιλίες είναι ιδανικές για εδαφοκάλυψη στους κήπους αλλά και κρεμαστές.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon