Επιλέγοντας την κατάλληλη ποικιλία τομάτας για το λαχανόκηπό μας!

Ενημερώθηκε: 16 Ιουν 2018


Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες τομάτας εγχώριες και υβρίδια. Οι πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ τους έγκειται στην παραγωγικότητα, στην παραλλακτικότητα και στη γεύση. Τα μεν υβρίδια είναι πιο παραγωγικά, κρατάνε σταθερότητα στα χαρακτηριστικά τους, δεν είναι τόσο γευστικές συγκριτικά με τις εγχώριες και δεν πολλαπλασιάζονται (ο σπόρος βγαίνει εκφυλισμένος). Αντιθέτως, οι εγχώριες ποικιλίες είναι λιγότερο παραγωγικές αλλά γευστικότερες, τα χαρακτηριστικά τους μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος αλλά κρατάνε μία γενική σταθερότητα και πολλαπλασιάζονται με σπόρο.


  • Εγχώριες ποικιλίες

Μπατάλα ή Βραυρώνας

Παραδοσιακή ποικιλία τομάτας, από την περιοχή της ανατολικής Αττικής. Οι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι μεγαλύτεροι από τις συνηθισμένες ντομάτες, το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και το κυριότερο είναι ασύγκριτα νοστιμότεροι από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Έχουν λεπτή φλούδα και είναι ιδανικοί για νωπή κατανάλωση και σάλτσα. Οι καρποί αυτής της ποικιλίας είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη μεταφορά.


Καρδιά βοδιού

Η παραδοσιακή ποικιλία τομάτας “Cuore di Bue” (Καρδιά Βοδιού), είναι πρώιμη ποικιλία τομάτας, η οποία παράγει μεγάλους ροζ-κόκκινους καρπούς, σε σχήμα καρδιάς, βάρους σπό 200 έως 700 γράμμαρια. Η γεύση της είναι σταθερή και σαρκώδης, με λίγους σπόρους. Είναι εξαιρετική για σαλάτες. Είναι κατάλληλη τόσο για θερμοκηπιακή όσο και για υπαίθρια καλλιέργεια.Ace 55

Η ποικιλία αυτή είναι μία από τις πιο κλασικές τομάτες που κυκλοφορούν. Αν και προέρχεται από την Ιταλία είναι μια παραδοσιακή ποικιλία που λόγω της εμπορικότητάς της έχει χάσει την αίγλη της. Παράγει μεσαίου μεγέθους κόκκινες τομάτες με λεπτή φλοίδα και γλυκιά γεύση. Κατάλληλη για σαλάτες, γεμιστά αλλά και για σάλτσα. Σαν φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αγαπάει το ελληνικό κλίμα. Αντέχει στις άνυνδρες, άγονες και ξηρές περιοχές και είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή της νότιας Μεσογείου και στην χώρα μας. Είναι πολύ καλή γι’ αυτούς που δεν τους αρέσει η όξινη γεύση της τομάτας. Μπορεί να φτάσει το 1,50 μ. σε ύψος. Έχει πολύ καλή αντίσταση στις ασθένειες και είναι ανθεκτικές στο σκάσιμο και στα χτυπήματα.Τοματάκι Σαντορίνης

Το τοματάκι Σαντορίνης είναι μία παραδοσιακή ποικιλία τομάτας που προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης. Οι καρποί είναι μικροί σε μέγεθος, με υπέροχο άρωμα και γεύση. Είναι ιδανικά κια για καλλιέργεια σε γλάστρα.

  • Υβρίδια


Optima F1

Mεσοόψιμο, μεγαλόκαρπο υβρίδιο, ιδανικό για υπαίθρια καλοκαιρινή καλλιέργεια και ανοιξιάτικη θερμοκηπιακή. Ο καρπός είναι στρογγυλός, μεγαλόκαρπος, μέσου βάρους 250 - 350 γραμμάρια με ζωηρό κόκκινο χρώμα και άριστη γεύση που θυμίζει παραδοσιακές τομάτες! Το φυτό είναι πολύ ζωηρό, με μεγάλη παραγωγικότητα και ιδιαιτέρως ανθεκτικό στους νηματώδεις.

Mountain fresh F1

Η ποικιλία αυτή είναι μία βελτιωμένη έκδοση της ποικιλίας Galli F1. Υπερπρώιμο υβρίδιο κατάλληλο για ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές φυτεύσεις. Ο καρπός είναι στρογγυλού σχήματος και υψηλής εμπορικής αξίας. Μέγεθος καρπού μεγάλο, βάρους 260-330 γραμμάρια. Χρώμα ομοιόμορφο, σκούρο κόκκινο και ιδιαίτερα ελκυστικό κατά την πλήρη ωρίμανση. Άριστο άρωμα και γεύση. Μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα 2-3 εβδομάδες. Παρουσιάζει εντυπωσιακή παραγωγικότητα με μεγάλη διάρκεια. Είναι αναρριχώμενο δυνατό φυτό, ζωηρής βλαστικής ανάπτυξης, με σχετικά πλούσιο φύλλωμα που προστατεύει τους καρπούς από τον ήλιο. Τέλος, παρουσιάζει ανθεκτικότητα στις αδρομυκώσεις.Surya F1 (V-120)

Ποικιλία βιομηχανικού τύπου για σάλτσα, τύπου Roma. Πολύ πρώιμο υβρίδιο κατάλληλο για υπαίθρια καλλιέργεια μέτριας ζωηρότητας και κοντά μεσογονάτια διαστήματα. Οι καρποί είναι οβάλ, μεγέθους 7x5,5 εκατοστά, με λαμπερό κόκκινο χρώμα. Έχουν άριστη γεύση και άρωμα. Καλή διατηρησιμότητα του καρπού. Συνεχίζει να παράγει ποιοτικούς καρπούς ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι ανθεκτική στο σκάσιμο. Το φυτό απαιτεί καλή λίπανση κατά την εγκατάσταση.


Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon