Ποιότητες ελαιολάδου...Η αξιολόγηση της ποιότητας του ελαιολάδου και η κατάταξη του σε ποιοτικές κατηγορίες γίνεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις εξής κατηγορίες:


--- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο


Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.8%. Η καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή. Παράγεται από την πρώτη έκθλιψη των υγειών ελιών και μόνο με μηχανικές μεθόδους, χωρίς καμία χημική παρέμβαση. Δεν περιέχει εξευγενισμένα ελαιόλαδα.


---Παρθένο Ελαιόλαδο

Η οξύτητά του κυμαίνεται έως 2%. Είναι φυσικό ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους, χωρίς καμία χημική παρέμβαση. Έχει καλή γεύση και οσμή. Δεν περιέχει εξευγενισμένα ελαιόλαδα.


--- Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα

Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα εξευγενισμένων και παρθένων ελαιολάδων και συνήθως στερείται ισχυρής γεύσης.--- Πυρηνέλαιο

Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα από εξευγενισμένα πυρηνέλαια και πιθανώς παρθένα ελαιόλαδα. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση, συνιστάται καλύτερα  για μαγείρεμα.


--- Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο

Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.3%. Είναι ελαιόλαδο που προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο (lampante), το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Έχει διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Βέβαια δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του παρθένου ελαιόλαδου καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία του ανθρώπου. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση αλλά καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο για μαγείρεμα.


--- Ελαιόλαδο Λαμπάντε

Η οξύτητά του ξεπερνά το 2%. Είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, με κακή γεύση και οσμή. Προορίζεται για ραφινάρισμα ή για βιομηχανική χρήση.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon