Πως διατηρούμε τα βότανα φρέσκα στην κατάψυξη?Ο πιο δημοφιλής τρόπος διατήρησης είναι η αποξήρανση. Πληροφορίες γι’αυτήν τη μέθοδο μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω άρθρο

https://www.garden-for-all.com/post/%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD

Υπάρχουν όμως ορισμένα φυλλώδη βότανα όπως ο βασιλικός που αν αποξηρανθούν χάνουν τη γεύση και το άρωμά τους. Έτσι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν είναι η κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο η γεύση και άρωμά τους είναι πιο κοντά σε αυτή των φρέσκων και είναι ιδανικά για τη μαγειρική μας. Ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μέντα, η μαντζουράνα, ο μαιντανός, ο άνηθος, ο μάραθος, το μελισσόχορτο είναι βότανα που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.


Διαδικασία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταψύξετε τα βότανα, ως ψιλοκομμένα βότανα, σε κύβους πάγου, σε κύβους με λάδι, σε κύβους με βούτυρο, ακόνα και σε ολόκληρα κλαδάκια. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε και να δείτε ποια σας βολεύει καλύτερα.


Αν θέλετε να διατηρήσετε ολόκληρα κλαδάκια ή να τα ψιλοκόψετε θα πρέπει να:

 1. Διαλέξτε το μέρος του φυτού που επιθυμείτε και καθαρίστε τα ξερά ή χαλασμένα φύλλα.

 2. Πλύνετε και στεγνώστε τα. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψιλοκόψετε. Τοποθετήστε τα σε σακούλες ή δοχεία για την κατάψυξη. Θα διατηρηθούν φρέσκα μέχρι και 3 μήνες. Αν θέλετε να διαρκούν περισσότερο, ζεματίστε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και στη συνέχεια βουτήξτε τα κατευθείαν σε παγωμένο νερό και βάλτε τα στις στην κατάψυξη σε σακούλες/δοχεία. Τα ζεματισμένα βότανα θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και 6 μήνες.

Αν θέλετε να τα καταψύξετε μέσα σε κύβους η διαδικασία που θα ακολουθήσετε είναι η εξής:

 1. Διαλέξτε τα φύλλα όλων των βοτάνων σας και πετάξτε τα κοτσάνια. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα (όπως του δεντρολίβανου), τα κόβετε.

 2. Τοποθετήστε τα φύλλα σε μια παγοθήκη, γεμίζοντάς τοους κύβους περίπου μέχρι τη μέση.

 3. Έπειτε ρίξτε είτε νερό είτε ελαιόλαδο είτε βούτυρο λιωμένο, στην κορυφή των βοτάνων, καλύπτοντάς τα πλήρως.

 4. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στην κατάψυξη διάρκεια της νύχτας.

 5. Αφαιρέστε τα κατεψυγμένα βότανα σαν να ήταν παγάκια και αποθηκεύστε τα σε πλαστικές σακούλες κατάψυξης.

 6. Διατηρήστε τα για 3-6 μήνες.

 7. Χρησιμοποιήστε ένα ή δύο κύβους για μαγείρεμα.

Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι, στην περίπτωση των κύβων με ελαιόλαδο όταν αυτοί αποψυχθούν, πρέπει να καταναλωθούν την ίδια μέρα.

345 προβολές

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • Instagram Social Icon