Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των φυτών!Ένας οδηγός για να φροντίζετε σωστά τα φυτά σας και να τα διατηρείται πάντα εύρωστα!!!


Πότε φυτεύουμε;

Φυτά που είναι σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο με εξαίρεση τις περιόδους που έχει παγετό ή καύσωνα. Φυτά γυμνόρριζα ή με μπάλα χώματος φυτεύονται από τις

αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος του Μαρτίου, τότε που βρίσκονται σε «λήθαργο». Αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το κλίμα του τόπου, όσο πιο νότια πάμε τόσο στενεύει.

Πού φυτεύουμε;

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα φυτά μας τον χώρο που τους είναι απαραίτητος. Εκεί που θα γίνει η φύτευση πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώματος, αρκετός χώρος για να

αναπτυχθούν σε βάθος, σε πλάτος και σε ύψος. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ανάλογος με το τελικό μέγεθος του κάθε φυτού.

Τι είδη φυτών φυτεύουμε;

Οι κλιματικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους, η επάρκεια νερού και η ποιότητά του, ο φωτισμός είναι οι κυριότεροι παράγοντες που μας καθοδηγούν στην επιλογή των φυτών.

Πέραν αυτών όμως μας ενδιαφέρουν και η διάταξη των φυτών στο χώρο και το αισθητικό αποτέλεσμα.Τι φροντίδες απαιτούν τα φυτά;

Πότισμα τακτικό, μερικά σκαλίσματα, κάποιο κλάδεμα όλα θα χρειαστούν και λίπανση χωρίς όμως υπερβολές. Για να καταλάβουμε τις ανάγκες των φυτών πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζεται τα παρακολουθούμε για να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τους ή τα προβλήματά τους. Για αυτά τα τελευταία θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός γεωπόνου ο οποίος θα μας συστήσει τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ή για να καταστείλουμε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Γενικά, υγιή και δυνατά φυτά υποφέρουν πολύ λιγότερο από τέτοιες αντιξοότητες!

Πως φυτεύουμε;

Είναι εύκολη δουλειά ίσως και ευχάριστη.

  • Σκάβουμε το λάκκο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες απ’ αυτές που έχει γλάστρα ή μπάλα του φυτού που θα φυτέψουμε.

  • Αν το χώμα δεν είναι καλής ποιότητας, προσθέτουμε στον πυθμένα του λάκκου λίπασμα ή βελτιωτικό εδάφους. Σκεπάζουμε το λίπασμα με λίγο χώμα.

  • Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό απ’ τη γλάστρα του και το τοποθετούμε στο λάκκο. Προσέχουμε ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν και πριν. Δεν θέλουμε να θάψουμε το φυτό μας!

  • Γεμίζουμε το λάκκο με χώμα και το πιέζουμε ελαφρά.

  • Ποτίζουμε και στηρίζουμε το φυτό αν αυτό είναι απαραίτητο. Κατά κανόνα δέντρα και αναρριχώμενα θέλουν στήριξη και δέσιμο. Χρησιμοποιούμε μαλακό και εύκαμπτο, πλαστικό σκοινί για να μην πληγώσουμε το φυτό. Τα δεσίματα δεν είναι μόνιμα. Χρειάζονται έλεγχο και ανανέωση.Πότισμα

Το πότισμα των φυτών είναι μία διαδικασία που δεν υπακούει σε κανόνες αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κάθε φυτού και να προσδιορίζουμε τις απαιτήσεις του. Οι ανάγκες του εξαρτώνται από το ίδιο το φυτό και από τις εξωτερικές συνθήκες. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε όλα όσα πρέπει να ακολουθήστε για να ποτίζετε σωστά τα φυτά σας.

https://www.garden-for-all.com/post/copy-of-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%82

Λίπανση

Στους κήπους αλλά πολύ περισσότερο στις γλάστρες είναι απαραίτητο να δίνουμε λίπασμα στα φυτά μας ώστε αυτά να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν σωστά και να είναι εύρωστα και υγιή. Η βασική λίπανση στους κήπους γίνεται προς το τέλος του χειμώνα και η συμπληρωματική όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης. Δηλαδή βάζουμε λίπασμα συμπληρωματικά κάθε δύο μήνες εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Δεν λιπαίνουμε άρρωστα φυτά. Δεν λιπαίνουμε απότιστα φυτά. Στις γλάστρες προτιμούμε υδατοδιαλυτά λιπάσματα από τα κοκκώδη. Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάποιων ειδών.

Κλάδεμα

Ένα φυτό θέλει κλάδεμα για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά του και να βελτιωθεί η ανάπτυξή του. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία και επιπλέον βοηθά στον καλό αερισμό της φυλλωσιάς του. Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε συμβουλές για το σωστό κλάδεμα των φυτών σας.

https://www.garden-for-all.com/post/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%89%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1Πηγή: https://www.fitoriatsakiris.gr/el/gardener-guide/genikes-symboyles-gia-ti-fyteysi-kai-ti-frontida-ton-fyton.html

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon