Συμβουλές για το γιασεμί ρυγχόσπερμα!Περιγραφή φυτού

Το ρυγχόσπερμο ή ρυγχόσπερμα είναι αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό, γρήγορης ανάπτυξης. Έχει πυκνό, γυαλιστερό, δερματώδες, πράσινο φύλλωμα και τα φύλλα του αναπτύσσονται στους βλαστούς το ένα απέναντι από το άλλο. Οι βλαστοί του είναι λεπτοί, ξυλοποιούνται σταδιακά και περιέχουν γαλακτώδες υγρό. Τα άνθη είναι λευκά, μικρά και με έντονο άρωμα. Μοιάζουν με του γιασεμιού αλλά έχουν αστεροειδές σχήμα. Αναπτύσσονται πολλά μαζί στις μασχάλες των φύλλων, πάνω σε ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδια. Κατάγεται από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας (Ιαπωνία,Βετναμ). Στη χώρα μας έχει διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις περιοχές της νότιας Ελλάδας αφού ευδοκιμεί σε ζεστές περιοχές.Το ρυγχόσπερμο ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και τα άνθη είναι τόσα πολλά.Φροντίδα φυτού

  • Τοποθετείται σε ηλιόλουστες θέσεις στον κήπο αλλά αναπτύσσεται καλά και στην ημισκιά.

  • Αν και ευδοκιμεί στα θερμότερα κλίματα, αντέχει στο κρύο και την παγωνιά. Παρόλα αυτά, σε κρύες περιοχές πρέπει να φυτεύεται σε προστατευμένα σημεία, κυρίως από τους έντονους ανέμους. Το ρυγχόσπερμο και το κίτρινο γιασεμί είναι τα μοναδικά αναρριχώμενα που μπορούν να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της Β. Ελλάδας.

  • Φυτεύεται σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμότερα είναι αυτά που είναι πλούσια σε οργανική ουσία και έχουν καλή αποστράγγιση.

  • Το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικό πότισμα ενώ το χειμώνα μειώνεται σταδιακά.

  • Καλό είναι να κάνουμε τακτικές λιπάνσεις, ώστε να μας χαρίζει συνεχώς την όμορφη ανθοφορία του. Του χορηγούμε κάποιο πλήρες λίπασμα. Αν είναι φυτεμένο στο χώμα θα χρειαστεί δύο δόσεις μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Αν είναι σε γλάστρα χρησιμοποιούμε υδατοδιαλυτό (σκόνη ή υγρό) πλήρες λίπασμα, κάθε 2-3 εβδομάδες από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο.

  • Το ρυγχόσπερμο δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση των ξερών βλαστών. Παρόλα αυτά μπορεί να κλαδευτεί αν χρειάζεται να περιοριστεί η βλάστησή του. Από τα σημεία του κλαδέματος, τρέχει γαλακτώδες υγρό και οι πληγές του κλαδέματος δεν επουλώνονται γρήγορα.Που φυτεύεται?

Μπορεί να φυτευτεί στο χώμα για την κάλυψη κάποιου τοίχου ή πέργκολας. Ακόμα μπορει να χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη περίφραξης. Όμως φυτεύεται και σε γλάστρα και έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία, ενώ χρησιμοποιείται και για κρεμαστά καλάθια. Για τη φύτευση του ρυγχόσπερμου σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει καμπόστ και περλίτη. Θα χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε το ρυγχόσπερμο σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις δούμε να πυκνώνουν οι ρίζες του φυτού, και να εξέρχονται από το χώμα.

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon