Φασκόμηλο, το θεραπευτικό!


Περιγραφή φυτού

Το φασκόμηλο είναι πολυετής, αειθαλής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάμνος της Μεσογείου, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος τα 30-60 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και στενόμακρα, με σταχτοπράσινη απόχρωση και καλύπτονται από χνούδι, ιδιαίτερα τα νεαρότερα. Το φασκόμηλο ανθίζει από το Μάιο ως τον Ιούνιο και τα άνθη του έχουν σκούρα μπλε, μωβ ή βιολετί απόχρωση. Αν και θα το συναντήσουμε αυτοφυές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μπορούμε να το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να απολαμβάνουμε τα φύλλα και το άρωμα του.Καταλληλότερη θέση και φροντίδα

Καταλληλότερη θέση για το φασκόμηλο είναι αυτή με πολύ ήλιο και προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Είναι ανθεκτικό στο κρύο και στη ζέστη, αρκεί να είναι σε ηλιόλουστη θέση. Ευδοκιμεί σε ασβεστώδη εδάφη, με καλή γονιμότητα, δεν έχει πρόβλημα όμως να αναπτυχθεί σε φτωχά και με πέτρες εδάφη. Πρέπει να ποτίζετε το φασκόμηλο όταν το χώμα έχει στεγνώσει. Αφού το φυτέψετε, τις πρώτες μέρες χρειάζεται αρκετό νερό, μέχρι να δημιουργηθεί η ρίζα του. Καλό θα ήταν το πότισμα να γίνεται μια με δυο φόρες την εβδομάδα. Το φασκόμηλο το κλαδεύετε για να συντηρήσετε το σχήμα του, για να μαζέψετε τα φύλλα του για αποξήρανση. Αν θέλετε να κλαδέψετε στα πιο χαμηλά σημεία του φυτού, καλό θα ήταν να γίνει μετά την ανθοφορία. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση, ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα την άνοιξη, μια φορά το χρόνο είναι αρκετό. Το φασκόμηλο είναι από τα φυτά που δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες, όμως χρειάζεται προσοχή στο πότισμα, διότι δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του φυτού γιατί μπορεί να προσβληθεί από ωίδιο.


Χρήσεις

  • Το φασκόμηλο χρησιμοποείται ως αφέψημα για την ωραία γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς και ως καρύκευμα στην κουζίνα.

  • Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, εναντίον της φαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας.

  • Διαθέτει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών.

  • Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη του φασκόμηλου δίνουν αιθέριο έλαιο που έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων.

3861 προβολές

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon