Αζαλέα και τα προβλήματά της

e9962320-51c1-450b-a628-a75938052d12

Η αζαλέα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ανθοφόρα φυτά που στολίζουν τα μπαλκόνια και τους κήπους πολλών ελληνικών σπιτιών, είναι όμως και ένα φυτό που αν δεν το περιποιηθούμε σωστά θα έχει σύντομη διάρκεια ζωής. Παρακάτω γίνεται μια συνοπτική αναφορά των κυριότερων προβλημάτων της αζαλέας, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

1. Πτώση φύλλων

Το πιθανότερο είναι τα φυτά να υποφέρουν από υπερβολική ζέστη και έλλειψη νερού. Η σωστήαντιμετώπιση είναι το τακτικό πότισμα, ο ψεκασμός του φυτού με νερό που είναι απαλλαγμένο από ιόντα ασβεστίου και η μετακίνηση της γλάστρας σε πιο δροσερό σημείο.

2. Κλειστά άνθη

Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην υπερβολική υγρασία που λαμβάνει το φυτό είτε μέσω του ποτίσματος, είτε μέσω των ρευμάτων αέρα ιδιαίτερα μετά το πότισμα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μειωθεί η συχνότητα ή/και η ποσότητα της άρδευσης.

3. Κίτρινα στίγματα

Συνήθως αναφέρονται σε προσβολές από το άκαρι τετράνυχο. Χαρακτηριστικό συνοδευτικό σύμπτωμα είναι η παρουσία ιστών αράχνης στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η καταπολέμηση γίνεται με χρήση κατάλληλου ακαρεοκτόνου, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος και του γεωπόνου. Μια έξυπνη τακτική είναι ο πρότερος ψεκασμός σε μικρή επιφάνεια του φυτού, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν τοξική αντίδραση.

4. Λευκές γραμμές στα φύλλα

Είναι σύμπτωμα προσβολής από φυλλορύκτη της αζαλέας, ο οποίος δημιουργεί στοές. Απαιτείται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο στην έναρξη της προσβολής.

5. Μικρά φύλλα στην κορυφή και μη άνθηση του φυτού

Προφανώς απουσιάζει κάποιο θρεπτικό στοιχείο και χρειάζεται λίπανση. Το λίπασμα, ειδικά για φυτά σε γλάστρες, πρέπει να είναι υδατοδιαλυτό. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα σκευάσματα για ανθοφορία και ανάπτυξη του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.