Προληπτική λύση για το κόκκινο σκαθάρι για τους φοίνικες.

Ενημερώθηκε: 16 Ιουν 2018Η εισαγωγή φοινίκων από ξένες χώρες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, είχε σαν αποτέλεσμα την εισβολή του κόκκινου σκαθαριού, Rhynchophorus ferrugineus, που εξαπλώθηκε σαν επιδημεία και έχει καταστρέψει ένα μεγάλο ποσοστό φοινικοειδών στο Ελλαδικό χώρο. Έχουνε προταθεί πάρα πολλοί τρόποι αντιμετώπισης αλλά όλοι τους απαιτούν από το συντηρητή μια συνεχή εκγρήγορση για τυχόν επιδείνωση. Ο παρακάτω τρόπος έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε φοίνικα που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο προσβολής. Αλλά μπορεί να έχει αποτελέσματα σε αρχικά στάδια και μεγάλη επιτυχία όταν αυτό εφαρμόζεται προληπτικά. Η διαφορά με τους άλλους τρόπους έγκειτε στο γεγονός ότι ο τρόπος εφαρμογής ζητά από το συντηρητή να ασχολείται 5 λεπτά το μήνα τοποθετώντας το κατάλληλο φάρμακο στον εγχυτήρα και δεν απαιτεί καμία άλλη περαιτέρω ενέργεια.
Εγχυτήρας για φοίνικες.
Για τους φοίνικες Phoenix Dactylifera (χουρμαδιά) καθώς και στα είδη Washingtonia, Trachycarpus, Cocoteros , Chamaerop, προτείνονται 2 εγχυτήρες ανά δέντρο, 15 εκατοστά στο ίδιο ύψος του κορμού και με γωνία 180 μοιρών.

Για τους φοίνικες Phoenix Canariensis (κανάριος φοίνικας) προτείνονται 2-3 εγχυτήρες ανά δέντρο, 25 εκατοστά στο ίδιο ύψος του κορμού και με γωνία 120 μοιρών.


Δόση για φοίνικα ανά μήνα


Imidacloprid  20,0 %  (Confidor κτλ) 4-10 ml/Φοίνικα

Abamectin     1,80 %  (Vertimec κτλ) 4-10 ml/Φοίνικα

Tiametoxam  25,0 %  (Actara 25 κτλ) 4-6 g/Φοίνικα


Προσοχή: Μην μπερδεύετε τα φάρμακα στην ίδια θεραπεία.


Πλάνο προτεινόμενης πρόληψης και προστασίας


Ιανουάριος Tiametoxam

Φεβρουάριος Tiametoxam

Μάρτιος Abamectin

Απρίλιος Tiametoxam

Μάιος Abamectin

Ιούνιος Imidacloprid

Ιούλιος Imidacloprid

Αύγουστος Imidacloprid

Σεπτέμβριος Tiametoxam

Οκτώβριος Tiametoxam

Νοέμβριος Abamectin

Δεκέμβριος TiametoxamΔιαδικασία εφαρμογής
Βήμα 1

Κάνουμε μία τρύπα, με κατηφορική κλίση, στον κορμό του φοίνικα με μύτη 8 χιλιοστά και βάθος 40 εκατοστά, έτσι ώστε να είμαστε μέχρι το κέντρο του φοίνικα.Βήμα 2

Τοποθετούμε τον εγχυτήρα με ελαφρά χτυπήματα, με την βοήθεια ενός λαστιχένιου σφυριού.Βήμα 3

Αφού φτάσει ο εγχυτήρας στα 2-3 εκατοστά έξω από την οπή (βλέπε εικόνα), τότε τοποθετούμε μαστίχα επούλωσης πληγών όπως είναι το Arbokol και κλείνουμε την οπή φέρνοντας το στην είσοδο της τρύπας που κάναμε.


Βήμα 4

Στη συνέχεια, με μία σύριγγα ρίχνουμε στον εγχυτήρα τη δόση της θεραπείας σιγά-σιγά. Καλό θα είναι το διάλυμα να το αραιώνεται με αποσταγμένο νερό.


Βήμα 5

Μόλις τελειώσουμε αυτήν τη διαδικασία, κλείνουμε καλά το πώμα του εγχυτήρα και είμαστε έτοιμοι για επόμενες εφαρμογές.

Το παραπάνω προιόν μπορείτε να το προμηθευτείτε από το e-shop μας στο link που ακολουθεί. https://www.garden-for-all.com/product-page/%CE%B5%CE%B3%CF%87%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-15-cm

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon