Προστασία και αποθήκευση των γλαστρών μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα


Πολλές φορές την άνοιξη βλέπουμε αρκετές από τις γλάστρες μας να εμφανίζουν χαρακτηριστικά μαύρα σημάδια, ρωγμές ενώ κάποιες φορές σπάνε. Η κύρια αιτία γι' αυτό είναι η κακή συντήρησή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές κάτω από τους 0 °C,  αν οι γλάστρες μας βρίσκονται έξω εκτεθειμένες σίγουρα θα πάρουν υγρασία, ειδικά οι πήλινες που είναι λιγότερο ανθεκτικές, και οι εναλλασσόμενες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν θρυμματισμό και σπασίματα.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, το χώμα της γλάστρας συνήθως είναι απαλλαγμένο από θρεπτικά συστατικά και γεμάτο με ρίζες, ενώ ακόμα μπορούν να διαχειμάζουν ασθένειες και έντομα. Έτσι, όταν τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος για τα φυτά στις γλάστρες μας, κυριώς για μονοετή (αρωματικά, λουλούδια, λαχανικά κ.λ.π.), θα πρέπει να καθαρίσουμε καλά τις γλάστρες και να τις αποθηκεύσουμε σωστά.

Αρχικά, θα πρέπει να αδειάζουμε τις γλάστρες από το χώμα, να τις καθαρίσουμε και να τις απολυμάνουμε από μύκητες και βακτήρια με διάλυμα χλωρίνης με νερό, σε αναλογία 1 προς 10. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Οι γλάστρες θα πρέπει να στεγνώσουν και να μην έχουν καθόλου υγρασία κατά την αποθήκευσή τους. Τέλος, τις αποθηκεύουμε σε κάποια αποθήκη ή υπόγειο, και γενικότερα σε χώρους όπου είναι προστατευμένοι από τα κρύα και τις βροχές του χειμώνα. Αν πάλι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος χώρος που να μπορείτε να τις τις βάζετε κάπου επάνω ώστε να μην πατάνε στο έδαφος και έπειτα να τις σκεπάζετε με πλαστικό ώστε να μην περνά καθόλου υγρασία.

Έτσι, την άνοιξη οι γλάστρες σας θα είναι απαλλαγμένες από εχθρούς και ασθένειες, καθαρές και έτοιμες για την νέα καλλιεργητική περίοδο.


107 προβολές

Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon