Προστασία και αποθήκευση γλαστρών κατά τη διάρκεια του χειμώνα

d1e05586-e5b6-4157-b93c-89bdca8d2468

Πολλές φορές την άνοιξη βλέπουμε αρκετές από τις γλάστρες μας να εμφανίζουν χαρακτηριστικά μαύρα σημάδια, ρωγμές ενώ κάποιες φορές σπάνε. Η κύρια αιτία γι’ αυτό είναι η κακή συντήρησή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Το χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές κάτω από τους 0 °C,  αν οι γλάστρες μας βρίσκονται έξω εκτεθειμένες σίγουρα θα πάρουν υγρασία, ειδικά οι πήλινες που είναι λιγότερο ανθεκτικές, και οι εναλλασσόμενες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν θρυμματισμό και σπασίματα.

Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, το χώμα της γλάστρας συνήθως είναι απαλλαγμένο από θρεπτικά συστατικά και γεμάτο με ρίζες, ενώ ακόμα μπορούν να διαχειμάζουν ασθένειες και έντομα. Έτσι, όταν τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος για τα φυτά στις γλάστρες μας, κυριώς για μονοετή (αρωματικά, λουλούδια, λαχανικά κ.λ.π.), θα πρέπει να καθαρίσουμε καλά τις γλάστρες και να τις αποθηκεύσουμε σωστά.

Αρχικά, θα πρέπει να αδειάζουμε τις γλάστρες από το χώμα, να τις καθαρίσουμε και να τις απολυμάνουμε από μύκητες και βακτήρια με διάλυμα χλωρίνης με νερό, σε αναλογία 1 προς 10. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Οι γλάστρες θα πρέπει να στεγνώσουν και να μην έχουν καθόλου υγρασία κατά την αποθήκευσή τους. Τέλος, τις αποθηκεύουμε σε κάποια αποθήκη ή υπόγειο, και γενικότερα σε χώρους όπου είναι προστατευμένοι από τα κρύα και τις βροχές του χειμώνα. Αν πάλι δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος χώρος που να μπορείτε να τις τις βάζετε κάπου επάνω ώστε να μην πατάνε στο έδαφος και έπειτα να τις σκεπάζετε με πλαστικό ώστε να μην περνά καθόλου υγρασία.

Έτσι, την άνοιξη οι γλάστρες σας θα είναι απαλλαγμένες από εχθρούς και ασθένειες, καθαρές και έτοιμες για την νέα καλλιεργητική περίοδο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.