Ρίγανη, η θαυματουργή!!

Ενημερώθηκε: 16 Ιουν 2018


Ρίγανη ή αλλιώς Origanum vulgare. Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Η Ελληνική ρίγανη είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητα της θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως.

Είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές και θαμνώδες φυτό, που αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-9 και μπορεί να αναπτυχθεί, όταν καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρά και πετρώδη εδάφη. Έχει ύψος 20-80 εκ. και φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα, μήκους 1-4 εκ. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο, ανάλογα με την περιοχή. Aν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή.

Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην την ξεριζώνουμε. Ήδη έχει παρατηρηθεί έλλειψη σε βουνά της Αττικής όπως ο Παρνασσός. Στην εποχή της ανθοφορίας της, κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια με μέγεθος 30 – 35 cm. Τα συγκεντρώνετε σε ματσάκια και τα κρεμάτε ανάποδα έως ότου ξεραθούν. Έπειτα, τα τρίβετε με το χέρι σας.


H ρίγανη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη.


Ιδιότητες της ρίγανης:

    1. αντιφλεγμονώδεις     2. αντιοξειδωτικές     3. θεραπευτικές     4. επουλωτικές     5. τονωτικές     6. χωνευτικές     7. εφιδρωτικές     8. αντιβηχικές     9. αντιδιαρροϊκές     10. αντισηπτικές     11. αντιφυσητικές     12. εμμηναγωγές     13. αντιαιμορραγικές     14. διουρητικές     15. αντι-καρκινογόνες


Η ρίγανη εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν αφέψημα, σαν έγχυμα και το αιθέριο έλαιο της.


Ριγανέλαιο, ένα φυσικό αντιβιοτικό...Το αιθέριο έλαιο της με το πλήθος των σπουδαίων ουσιών που περιέχει, η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7% και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές της Ελλάδας. Το αιθέριο έλαιο λοιπόν της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη, αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλαδή συνδυαστικά.


Επικοινωνία

 

 

             

       21ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού                         Θεσσαλονίκης-Μουδανίων

       23920 64785

       6973 821817       

       tsolakos555@hotmail.com

Βρείτε μας στα Social

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon