Γιατί το μέλι κρυσταλλώνει

1746317a-4238-40cb-8840-c2032516e85d

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείτε κυρίως το χειμώνα με το κρύο. Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το μέλι τους προήλθε από νοθεία με ζάχαρη και ότι εξαπατήθηκαν. Βέβαια η αλήθεια απέχει πολύ από αυτές τις υποθέσεις.

Η αλήθεια για την κρυστάλλωση του μελιού

Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς «κρυστάλλους» και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει «ζαχαρώσει». Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο, με την οποία το μέλι μετατρέπεται από υγρό (ρευστό), σε μία στερεά- ημιστερεά κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της κρυστάλλωση είναι φυσικό επακόλουθο. Το μέλι είναι ένα ιδιαίτερα πυκνό διάλυμα φυσικής ζάχαρης (φυσική φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη). Περιέχει πάνω από 70% σάκχαρα και λιγότερο από 20% νερό (υγρασία). Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής (είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40%, και της γλυκόζης από 30 έως 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει γρήγορα ή αργά. Έτσι, μέλι με μεγαλύτερα ποσοστά γλυκόζης όπως αυτό από ρείκι ή τα ανθόμελα ζαχαρώνουν γρηγορότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα δηλαδή σε μερικούς μήνες. Το θυμαρίσιο μέλι ας πούμε που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη μπορεί να ζαχαρώσει μετά από 2 ή 3 χρόνια.

3ea35ed6-b96b-4cf3-8065-6f533b74a4fd

Επηρεάζει η κρυστάλλωση την ποιότητα του μελιού?

Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρούνται τα ποιότητα χαρακτηριστικά του υγρού μελιού. Εάν το μέλι ζαχαρώσει ομοιόμορφα τότε μάλλον πρόκειται για γνήσιο μέλι, ανεξάρτητα από την ποιότητά του, με κανονικά επίπεδα υγρασίας. Σε περίπτωση που αυτό σας φαίνεται ενοχλητικό τότε μπορείτε να το επαναφέρετε τοποθετώντας απλά το βαζάκι σε νερό με χαμηλή θερμοκρασία.

Εάν το μέλι ζαχαρώσει ανομοιόμορφα δηλαδή σχηματιστούν χοντροί κρύσταλλοι στον πάτο του βάζου αλλά στην επιφάνεια είναι ακόμη ρευστό τότε το μέλι έχει πολύ υγρασία και θα ξινίσει.

Πως θα αποφύγεται την κρυστάλλωση?

– Φυλάξτε το μέλι σε θερμοκρασία δωματίου σε ερμητικά κλειστά δοχεία. Βέλτιστη θερμοκρασία για την αποθήκευση μελιού είναι 21 έως 27°C.

– Αποφύγετε την αποθήκευση μελιού σε ψυχρές θερμοκρασίες από 11 έως 18ºC, η οποία είναι ιδανική για το σχηματισμό κρυστάλλων.

– Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο επιταχύνοντας τη διαδικασία της κρυστάλλωσης.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.