Ευεργετικές ιδιότητες του ροδάκινου!

ee712741-e48b-4fa3-b6d7-abbd67910cf7

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που εμφανίζονται τα πιο νόστιμα φρούτα και ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και τα ροδάκινα! Πέρα από λαχταριστά είναι και πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Όπως όλα τα φρούτα έτσι και αυτά συμβάλλουν στην θωράκιση του οργανισμού, έχοντας ευεργετικές ιδιότητες.

Τί βιταμίνες περιέχει το ροδάκινο?

Τα ροδάκινα περιέχουν αρκετές βιταμίνες, με κυρίαρχη την βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι από κομμάτια φρέσκου ροδάκινου περιέχει 10,2 mg βιταμίνη C, δηλαδή 17% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, παρουσιάζονται με τη μορφή της νιασίνης, φυλλικού οξέος 6,2 και ίχνη από θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη Β6.

Ευεργετικές ιδιότητες

Παρακάτω αναφέρονται όλες οι ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα ροδάκινα:

  • Προστατεύουν την όραση

Η β-καροτίνη είναι υπεύθυνη για την υγεία των ματιών και τα ροδάκινα περιέχουν ένα καλό ποσοστό αυτού του αντιοξειδωτικού. Η τακτική κατανάλωση των ροδάκινων μπορεί να βελτιώσει την υγεία της όρασης σας. Συγκεκριμένα, η β-καροτίνη θρέφει και προστατεύει τους αμφιβληστροειδείς των ματιών σας από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη του καταρράκτη και της εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

55c6c18d-3684-4e9e-94af-22b0f01dea48
  • Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Περιέχουν τις βιταμίνες A και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη A το ενυδατώνει, κάνοντας το απαλό, ενώ η C ως ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

  • Συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους

Τα ροδάκινα έχουν μόλις 68 θερμίδες, με την ποσότητα ζάχαρης να μην δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό. Αν είστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, τα ροδάκινα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιο ανθυγιεινό σνακ.

  • Ασπίδα κατά του καρκίνου

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ανάπτυξης καρκινογόνων κυττάρων. Προστατεύουν τα κύτταρα μας από τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Δηλαδή το ροδάκινο έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

475a8a79-9f1d-4b8c-9d08-bba177eb8409
  • Ελέγχει την υψηλή χοληστερόλη

Η συχνή κατανάλωση ροδάκινων μπορεί να ελέγξει τα ποσοστά χοληστερόλης και προβλήματα που οδηγούν σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Αυτό διότι περιέχουν φαινολικές ενώσεις που εμποδίζουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας. Επίσης, είναι τροφή με β-καροτίνη, η οποία επίσης βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

  • Ενυδάτωση οργανισμού

Περιέχει αρκετό νερό επομένως βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.