Κάμπια, ένας μεγάλος εχθρός των πεύκων

10ec249c-f2e1-46c0-ac95-a2cac6c60640

Η γνωστή σε όλους μας κάμπια των πεύκων είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων και ιδιαίτερα των μικρότερων δέντρων καθώς μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική ξήρανση τους. Η επιστημονική ονομασία του εντόμου είναι Thaumetopoea pityocampa. Προσβάλλει αποκλειστικά τα πεύκα και κάποια είδη κέδρου.

Τί ζημιές προκαλεί?

Οι ζημιές που προκαλεί στα πεύκα είναι κυρίως αισθητικής φύσεως, ενώ παράλληλα μειώνει την ετήσια ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων κατά 20-45%. Σταδιακά καταστρέφεται το φύλλωμα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ξήρανση του δέντρου. Εκτός από τις ζημιές στα πεύκα, προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο, μέσω τριχιδίων που εκτοξεύει όταν νιώσει ότι απειληθεί, τα οποία περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες. Σε επαφή με το δέρμα προκαλεί έντονο κνησμό, δερματίτιδες, ερεθισμός των ματιών, δακρύρροια κλπ. Τέλος, η παρουσία στον κήπο μας πεύκων με κουκούλια και ελάχιστο φύλλωμα είναι αρκετά αντιαισθητικό.

a56b7fb5-06bf-4e31-a14a-7b7b9029c2d8

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμησή τους γίνεται είτε με βιολογικό τρόπο είτε με χημικό. Μπορείτε να ψεκάσετε με βιολογικό εντομοκτόνο με βάση το βακτήριο Bacillus thurigiensis αρχές-μέσα Σεπτεμβρίου και επαναλαμβάνεται 2-3 εβδομάδες αργότερα. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες. Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει αργά το σούρουπο.

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παγίδες με φερομόνες ώστε να προσελκυσθούν και να παγιδευτούν τα αρσενικά μιας περιοχής για τη διακοπή της σύζευξης. Τέλος, η αντιμετώπιση της κάμπιας μπορεί να γίνει με την χρήση κατάλληλων χημικών φαρμάκων που υπάρχουν σε γεωπονικά καταστήματα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.