Καλλιεργούμε μέντα!

1cd703ef-da93-47a5-9177-746be6e230a3

Θα συναντήσουμε αρκετά άγρια είδη και ποικιλίες μέντας στο βουνό, μπορούμε ωστόσο να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, καθώς αποτελεί ιδανικό φυτό για το βραχόκηπο.

Η μέντα είναι ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Κι αν δεν έχουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε μέντα σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας και να συγκομίσουμε τα φρέσκα μυρωδάτα φύλλα της τόσο για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, όσο και για να φτιάξουμε ροφήματα ή αγαπημένα δροσερά ποτά.

Ας δούμε τώρα μερικές συμβουλές για τη φροντίδα και την καλλιέργεια της μέντας.

Είναι ένα πολυετές, ποώδες και αρωματικό φυτό των εύκρατων περιοχών. Έχει χαρακτηριστικά τετράγωνα στελέχη με ζαρωμένα, λογχοειδή φύλλα και μικρά ροζ ή λευκά λουλούδια που ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού. Μοιάζει πολύ με το δυόσμο.

14801daf-5d32-4934-bf17-128bca536797

Η μέντα μπορεί να ευδοκιμήσει σε ποικιλία κλιμάτων και εδαφών. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης για τη μέντα είναι 17°C και, όταν αρδεύεται τακτικά, αντέχει και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Αποδίδει καλύτερα σε εδάφη, βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία που δεν είναι πολύ βαριά, με καλή αποστράγγιση. Η μέντα είναι πολύ απαιτητική σε νερό και σε πολύ θερμό καιρό η καλλιέργεια μπορεί να χρειασθεί και τρία ποτίσματα την εβδομάδα.

Συγκομίζεται στην αρχή της ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουλίου), ενώ από καλλιέργειες που είναι εγκατεστημένες σε εύφορα αρδευόμενα χωράφια, μπορεί να γίνει άλλη μία συγκομιδή το Σεπτέμβριο. Κορφολογούμε συχνά τη μέντα στην γλάστρα, κόβοντας τις άκρες των βλαστών της, μια φορά το μήνα για να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη αδύνατων βλαστών.

Χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο της μέντας χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες και ειδικά στην ποτοποιία.

808686ea-ddc8-4533-93ed-b6d94bb2f140

Το τσάι της μέντας είναι εξαιρετικά δημοφιλές στον αραβικό κόσμο και θεωρείται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Επιπλέον, η μέντα βρίσκει μεγάλη εφαρμογή και στην βιομηχανία καλλυντικών αλλά και στη βιομηχανία φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.