Κηπουρικές εργασίες Ιουνίου!

87d3d2b6-dee3-49bb-a4ea-3d068c58efd0

Με τον Ιούνιο ξεκινάει και επίσημα το καλοκαίρι… Ένας μήνας με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό ήλιο. Πάμε να δούμε όλες τις εργασίες που χρειάζεται να κάνουμε στον κήπο μας το μήνας αυτό.

  • Φύτευση λαχανικών

Ο Ιούνιος είναι η κατάλληλη εποχή για την όψιμη φύτευση λαχανικών μας. Μπορούμε να φυτέψουμε τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, φασόλια και μπάμια.

  • Λαχανόκηπος

Το μήνα αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα λαχανικά μας όσο αφορά το πότισμα που πρέπει να γίνει πιο τακτικό και τις ασθένειες και τα έντομα που θα κάνουν την εμφάνισή τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί την ανάπτυξη εντομολογικών προσβολών, καθώς και την έντονη εμφάνιση του τετράνυχου στο λαχανόκηπο. Επίσης εμφανίζονται αφίδες αλλά και βρωμούσες. Επίσης γίνεται και η υποστήριξη όσων φυτών χρειάζεται με καλάμια ή άλλα υλικά.

  • Συγκομιδή σε οπωροφόρα δέντρα και στον λαχανόκηπο

Από τα καρποφόρα δέντρα μαζεύουμε φρούτα όπως βερύκοκα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, ροδάκινα και νεκταρίνια. Επίσης όσοι φύτευσαν πρώιμα λαχανικά όπως τομάτα, τοματίνια, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμυδάκια ξεκινούν να τα συγκομίζουν. .

  • Πότισμα

Καθώς ο Ιούνιος είναι πολύ ζεστός μήνας το πότισμα μας πρέπει να γίνει πιο προσεκτικό και εντατικό. Καλό είναι να ποτίζουμε είτε πρωινές είτε απογευματινές ώρες για να μην δημιουργούνται εγκαύματα στα φυτά. Εάν χρησιμοποιούμε αυτόματο πότισμα ελέγχουμε προσεκτικά τα μπεκ μας ώστε να μην είναι βουλωμένα και τα ρυθμίζουμε ξεχωριστά ανά φυτό – ανάλογα με την ποσότητα νερού που το καθένα χρειάζεται.

  • Ασθένειες και Έντομα

Ελέγχουμε τα φυτά μας για προλάβουμε τη ψείρα, γιατί αυτή την εποχή κάνει την εμφάνισή της και αν δεν την καταπολεμήσουμε σωστά θα γεμίσουν όλα τα φυτά και τα δένδρα του κήπου προκαλώντας καταστροφές στα άνθη, στα φύλλα, στους καρπούς. Επίσης αυτή την εποχή εμφανίζεται ο τετράνυχος, ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί μέσα σε λίγες μόνο μέρες να ξεράνει ολόκληρο το φυτό.Βάζουμε στις ελιές παγίδες για τον δάκο και στα εσπεριδοειδή παγίδες για τη μύγα της Μεσογείου. Ακόμη, χρησιμοποιούμε δολώματα για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες οι οποίοι καταστρέφουν τα φυτά μας.

  • Καθάρισμα

Καθαρίζουμε τακτικά και με προσοχή τα λουλούδια μας από τα ξερά άνθη και φύλλα καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε σημαντικά την ανθοφορία τους.

  • Φυτά

Φροντίζουμε να μεταφέρουμε όλο τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες (στον μπαλκόνι ή τον κήπο μας) σε σημεία που θα τα βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα ο ήλιος ώστε να απολαμβάνουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην ανάπτυξή τους η ηλιοφάνεια. Ακόμη, προσέχουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου να βρίσκονται σε σημεία όπου δεν τα ”χτυπάει” το κλιματιστικό.

  • Αμπέλι

Στο αμπέλι κάνουμε έλεγχο για την εμφάνιση συμπτωμάτων προσβολών για περονόσπορο και ωίδιο και προχωράμε σε ραντίσματα με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την αντιμετώπισή τους. Επίσης κάνουμε κάποια τελευταία θειφίσματα και τέλος δεσίματα των νέων βλαστών.

  • Γκαζόν

Ρυθμίζουμε τη συχνότητα και την ποσότητα του ποτίσματος για τις καλοκαιρινές συνθήκες. Το πότισμα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Κουρεύουμε τακτικά κι όχι ιδιαίτερα χαμηλά. Μπορούμε να κάνουμε αερισμό του εδάφους. Καθαρίζουμε τακτικά τα αγριόχορτα είτε με ζιζανιοκτόνα που εφαρμόζουμε τοπικά είτε με σκάλισμα-βοτάνισμα που είναι προτιμότερο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.