Μύρμηγκια και κήπος

c2ad5858-dece-4e31-9b2f-01300becf6f0

Τί ζημιές προκαλούν τα μυρμήγκια?

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα χρώματος καφέ έως μαύρο, ωστόσο υπάρχουν και μερικά είδη που έχουν κι άλλα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο ή άσπρο. Τα κόκκινα μυρμήγκια τσιμπούν και προκαλούν ενόχληση πολύ καιρό μετά το τσίμπημα. Υπάρχουν ξυλοφάγα μυρμήγκια τα οποία εισχωρούν μέσο στο ξύλο και φτιάχνουν φωλιές, προκαλώντας προβλήματα όπως οι τερμίτες. Επίσης, συμβιώνουν μαζί με τις αφίδες, συλλέγοντας τα  μελιτώδη αποχωρήματα που εκκρίνουν οι αφίδες και έτσι δημιουργούνται προβλήματα στον κήπο μας, καθώς μεταφέρουν τις αφίδες και στα υπόλοιπα φυτά. Άρα αν δείτε μυρμήγκια να ανεβαίνουν πάνω σε ένα φυτό ψάξτε για να βρείτε τις αφίδες! Τέλος, μεταφέρουν σπόρους που σπέρνουμε και με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε σωστά φυτρώματα.

0270fd2d-51c4-4bdc-81d5-f321585066b3

Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα μυρμήκγια στον κήπο μας?

Υπάρχουν φυσικοί και χημικοί τρόποι για την εξώντωσή τους. Ανάμεσα στους φυσικούς τρόπους είναι οι εξής:

  • Ρίχνετε βραστό νερό στην φωλιά τους, το οποίο θα χρειαστεί να το επαναλάβετε αρκετές φορές.
  • Ρίχνετε καυτερό κοκκινοπίπερο περιμετρικά των παρτεριών ή γύρω από τη βάση των φυτών. Καλό είναι να μην έρχετε σε επαφή με το νερό ώστε να διατηρείτε. Αν βρέξει βέβαια θα πρέπει να το ανανεώσετε.
  • Μπορείτε να τα ψεκάσετε με ένα διάλυμα σαπουνιού με λάδι.
  • Μια άλλη λύση είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα με σκόρδο και νερό και να το ψεκάσετε καθώς η μυρωδιά του είναι πολύ ενοχλητική για τα μυρμήγκια. Τοποθετήστε μερικές σκελίδες λιωμένου σκόρδου σε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνετε να καθίσει για τουλάχιστον 24 ώρες. Αφού περάσει μια μέρα, σιγοβράζετε το σκόρδο για 15 λεπτά. Έπειτα ψεκάζετε.
  • Πασπαλίζετε με μαγειρική σόδα γύρω από τα φυτά ή οπουδήποτε αλλού τα μυρμήγκια τριγυρνούν. Η λευκή αυτή σκόνη θα τα απωθήσει και δεν θα τα αφήσει να καταστρέψουν τον κήπο σας.
  • Μπορείτε να φτιάξετε κολλητικές ταινίες που θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά του κορμού. Εκτός από τα μυρμήγκια θα παγιδέψετε και όλα τα βλαβερά έντομα που έρπουν ή περπατούν πάνω στον κορμό. Τέτοιες ταινίες υπάρχουν διαθέσιμες και σε γεωπονικά καταστήματα.

Πέρα από όλους αυτούς τους φυσικούς τρόπους, σε έντονους πληθυσμούς απευθυνθείτε στον τοπικό γεωπόνο προκειμένου να σας δώσει κάποιο χημικό σκεύασμα με το οποίο θα έχετε πιο άμεσο και καθολικό αποτέλεσμα.

Και κάτι ακόμα για τα μυρμήγκια…

Τα μυρμήγκια είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν 25 φορές το βάρος τους. Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες.!!!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.