Σαλιγκάρια στα φυτά μας

56300513-86ab-4e53-97e5-c6904122eaa9

Μετά από μια περίοδο έντονων βροχοπτώσεων κάνουν την εμφάνισή τους τα σαλιγκάρια. Τρέφονται κυρίως τη νύχτα, καθώς την ημέρα κρύβονται από τον ήλιο, και παρατηρούμε τα “ίχνη” τους είτε τρύπες, φαγώματα στα φύλλα των φυτών μας είτε μια χαρακτηριστική γυαλιστερή, ασημί γραμμή που αφήνουν (βλεννώδη ουσία).

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για τα φυτά και τα λαχανικά μας. Συνήθως, δε λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση τους, αλλά αν αυξηθούν οι πληθυσμοί τους στον κήπο, η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι σεβαστή. Μπορεί να δούμε να εξαφανίζονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τα φύλλα των φυτών και των λαχανικών μας, οι κορυφές τους ή όλοι οι τρυφεροί καρποί, γι αυτό συνιστάται να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Εκτός απο τη χημική καταπολέμιση υπάρχουν και αρκετοί φυσικοί τρόποι για να απομακρύνουμε και όχι να εξολοθρεύσουμε τα συμπαθητικά σαλιγκαράκια, αλλά να τα κρατήσουμε μακριά από τα φυτά μας. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι γενικά είναι χρήσιμα στο οικοσύστημα και γι αυτό θα πρέπει να αποσκοπούμε στον έλεγχο του πληθυσμού τους και στην προστασία των φυτών απο αυτά.

1. Συλλογή με το χέρι

Μπορούμε να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο ή στο λαχανόκηπο, να συλλέξουμε και να απομακρύνουμε όσα σαλιγκάρια συναντήσουμε. Αυτό πρέπει να γίνεται ώρες και ημέρες που υπάρχει υγρασία αρκετή (συνήθως μετά από βροχή), όταν τα σαλιγκαρια θα έχουν βγεί προς αναζήτηση τροφής ή “συντρόφου”.

2. Χρήση της μπύρας

Τα σαλιγκάρια τρελαίνονται για μπύρα και μπορούν να πιούν μέχρι θανάτου. Η παγίδα που θα φτιάξουμε είναι πολύ απλή και πολύ αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε μόνο μερικά παλιά πλαστικά δοχεία φαγητού, στα οποία θα προσθέσουμε 3-5 cm μπύρα και θα τα θάψουμε στο χώμα, μακριά από τα φυτά, με τα χείλη του δοχείου να εξέχουν αρκετά από το χώμα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης και πέφτουν μέσα στην παγίδα. Απομακρύνουμε τα εγκλωβισμένα σαλιγκάρια τακτικά και ανανεώνουμε τη μπύρα όταν έχει μειωθει σε ύψος 1-2 cm. Η κάθε παγίδα καλύπτει σχετικά μικρή ακτίνα (περίπου 2-3 m2).

f4a66261-bbfd-423f-8c66-e5f9c277daa5

3. Απωθητικά φυτάΦυτεύουμε μέντα, φασκόμηλο και αψιθιά σε διάφορα σημεία του κήπου και του μπαλκονιού. Τα αρωματικά αυτά φυτά, εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητές τους, αναδύουν μυρωδιά απωθητική για τα σαλιγκάρια, που τα κρατά μακριά απο το χώρο μας.

4. Υλικά στο εμπόριο

Υπάρχουν χάλκινες ταινίες, που μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο και τοποθετούνται περιμετρικά στη γλάστρα. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να κάνουν ζημιά.

Ακόμα, υπάρχουν και κολλητικά φιλμ που τοποθετούνται περιμετρικά από τα φυτά σας και έτσι αυτά προστατεύονται.

5. Χρήση αλατιού

Μπορείτε να τοποθετήσετε αλάτι πάνω στο χώμα (σε γλάστρες, σε παρτέρια και όπου αλλού μπορεί να έχετε πρόβλημα), αρκεί να μην πέσει κοντά στα φυτά σας. Με αυτό τον τρόπο θα αφυδατωθούν.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.