Στρελίτσια, το πιο εξωτικό φυτό

ecd2d75f-8360-4cb4-bc62-717e3d03078f

Περιγραφή φυτού

H στρελίτσια ή στερλίτσια είναι γνωστή και ως “πουλί του παραδείσου”, λόγω των εντυπωσιακών ανθέων της που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού.

Είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αφρική. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι τόσο το έντονο πορτοκαλί όσο και μικρές πινελιές του μπλε. Έχει μεγάλα φύλλα που στέκονται σε ψηλούς μίσχους ενώ τα άνθη που εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου (Απρίλιος έως Οκτώβριος) είναι αυτά που θα κλέψουν την παράσταση. Χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 2 περίπου μέτρα.

81aefcb9-feb9-4ab0-a2d2-f574eea5e5d5

Συνθήκες ανάπτυξης

Η στρελίτσια θα αγαπήσει μία θέση ζεστή και πλούσια σε ήλιο ακόμα και την απευθείας έκθεσή της σε αυτόν. Αν επιλέξουμε για αυτήν μία θέση σε εξωτερικό χώρο, μπαλκόνι ή κήπο τότε θα χρειαστεί να την προφυλάξουμε από την παγωνιά και τους βοριάδες του χειμώνα. Γενικά όμως δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές μιας και η υγρασία της ατμόσφαιρας δείχνει να της είναι απαραίτητη. Οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι από 15 έως και 30°C.

a3e0083c-6e50-40c1-a687-b65c68bb2e95

Φροντίδα

Προτιμά εδάφη γόνιμα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα και χρειάζεται να την ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Μία φορά το μήνα, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο είναι καλό να της χορηγούμε υγρό λίπασμα για ανθοφορία. Γενικά, δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των ξερών ή περασμένων λουλουδιών ώστε να προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων λουλουδιών της στρελίτσιας.

Και κάτι ακόμα…

Τα άνθη της στρελίτσιας θα διακοσμήσουν όμορφα και ένα βάζο διότι μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και ένα μήνα. Τέλος συμβολίζει την πίστη και την ευτυχία και συχνά προσφέρεται σε επετείους γάμων, γεννήσεις, εγκαίνια.

ceaa3ce0-8eac-478a-b452-f8e1c693b9cc
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.