Συλλογή άγριων χόρτων!

6f3ec0c5-f482-4a83-94ae-f76062d33875

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Από τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι εμπιστεύονταν τα χόρτα του βουνού άλλοτε για βρώση και άλλοτε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα χόρτα αυτά που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Για το σκοπό αυτό παρακάτω είναι ένας οδηγός με μερικές συμβουλές ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε σωστά χόρτα.

  1. Το πιο σημαντικό είναι να μαζεύουμε χόρτα χωρίς να κάνουμε υπερβολές ώστε να αφήνουμε τη φύση να αναπαραχθεί. Δεν πρέπει να κάνουμε σπατάλη στους πόρους της φύσης και μαζεύουμε μόνο όσα χόρτα θα καταναλώσουμε μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τα χόρτα δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολλές ημέρες στο ψυγείο.
  2. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πού φυτρώνουν τα άγρια χόρτα. Η αλήθεια είναι πως φαγώσιμα αγριόχορτα φυτρώνουν σχεδόν παντού στην Ελλάδα ακόμη και λίγα χιλιόμετρα έξω από τις πόλεις. Γενικά δεν απαιτούν καθόλου εύφορο έδαφος, εφόσον έχουν χώρο και αέρα θα αναπτυχθούν παντού. Όμως θα πρέπει να προσέχουμε να αποφεύγουμε τα μέρη κοντά σε δρόμους, εργοστάσια, καλλιεργήσιμα χωράφια όπου μπορεί να υπάρχουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα και μόλυνση από καυσαέρια.
  3. Η καλύτερη εποχή μαζέματος είναι νωρίς ή αργά την άνοιξη πριν ανθίσουν και ξεβλαστήσουν και το φθινόπωρο ή το χειμώνα μετά τη βροχή. Τα περισσότερα είδη χόρτων, φυτρώνουν και αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά τις πρώτες βροχές.
  4. Θα πρέπει να προσέξετε στις αρχές τις άνοιξης κάποια χόρτα που ετοιμάζονται να ξεβλαστήσουν θα είναι ιδιαίτερα πικρά και δεν θα μπορείτε να τα φάτε.
  5. Η καλύτερη ώρα για να μαζέψουμε τα άγρια χόρτα είναι το απόγευμα.
  6. Όταν θα μαζέψετε τα χόρτα θα χρειαστείτε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι και μια τσάντα για να τα βάζετε μέσα ή κάποιο καλάθι έτσι ώστε να μπορούν να αερίζονται και να μην αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που θα προωθήσουν το σάπισμά τους.
  7. Το σωστό μαζέμα τους είναι να κόβουμε τα φύλλα και τους βλαστούς τους και όχι να τα ξεριζώνουμε για να μπορέσουν να ξαναδώσουν βλάστηση.
  8. Επιλέγουμε τα χόρτα που φαίνονται εύρωστα και υγιή.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.