Σωστή συντήρηση κρασιών!

9deb8f5a-3349-4732-b800-7792f9f7c2e8

Η σωστή αποθήκευση και η συντήρηση των κρασιών είναι πολύ κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητάς τους. Ο τρόπος και οι συνθήκες αποθήκευσης θα επηρεάσουν άμεσα την γεύση, το χρώμα και τον χαρακτήρα του κάθε μπουκαλιού που αγοράζουμε και αποφασίζουμε να παλαιώσουμε. Βέβαια δεν μπορούν όλα τα κρασιά να παλαιωθούν, πολλά λευκά, ροζέ αλλά και κάποια κόκκινα κρασιά πρέπει να καταναλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, ακόμα και αυτό το διάστημα που θα αποθηκευτούν στο σπίτι θα πρέπει οι συνθήκες να είναι κατάλληλες.

Στην αγορά υπάρχουν ειδικές καμπίνες κρασιών με ελεγχόμενες συνθήκες (συντηρητές), τα οποία όμως λόγω του υψηλού κόστους τους δεν είναι προσιτά για όλους. Έτσι όλοι οι υπόλοιποι, χρειάζονται να ακολουθήσουν μόνο κάποιες βασικές οδηγίες για να συντηρήσουν τα κρασιά τους, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν πολλά χρήματα.

caa72ea5-6fa7-42c4-a7a8-259dc869c95b

1. Κλίση

Οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να αποθηκεύουμε το κρασί πλαγίως, έτσι ώστε να υγραίνεται ο φελλός και να μην στεγνώνει. Οι φιάλες που έχουν βιδωτά καπάκια ή πλαστικούς φελλούς μπορούν να αποθηκευτούν όρθιες. Το ίδιο και οι αφρώδεις οίνοι, οι οποίοι διατηρούν ούτως ή άλλως υγρό το φελλό, λόγω της πίεσης στο εσωτερικό της φιάλης.

2. Θερμοκρασία

Μια μέση θερμοκρασία κοντά στους 12 βαθμούς είναι ιδανική για πολλά κρασιά. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η απότομη εναλλαγή θερμοκρασιών διότι αυτή συντελεί στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών του κρασιού.

3. Υγρασία

Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι είναι μεταξύ 50% – 80%. Η χαμηλή υγρασία μπορεί να κάνει τον φελλό να στεγνώσει και να ραγίσει επιτρέποντας στον αέρα να εισχωρήσει μέσα στο μπουκάλι και να οξειδώσει το περιεχόμενο. Η υψηλή υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ωίδιο ή να σαπίσει τον φελλό με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

4. Φωτισμός

Ο χώρος αποθήκευσης των κρασιών θα πρέπει να είναι σκοτεινός. Ποτέ μην αποθηκεύετε το κρασί σας σε άμεσο ηλιακό φως ή σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο.

Βέβαια οι παραπάνω οδηγίες αφορούν την αποθήκευση ενός κρασιού για λίγες ημέρες ή το πολύ ένα ή δύο χρόνια. Εάν έχουμε αγοράσει ή μας έχουν κάνει δώρο ακριβά κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση από το να επενδύσουμε σε ένα επαγγελματικό σύστημα συντήρησης.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.