Το Χριστουγεννιάτικο Ίλεξ!

f4a1a53a-1c04-4bd8-b060-8c2e1a2cfa28

Χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων καθώς τις μέρες εκείνες οι αγορές γεμίζουν από κομμένα κλαδιά ίλεξ γεμάτα με κόκκινους καρπούς, έτοιμα να στολίσουν τα ανθοδοχεία, τις ημέρες των γιορτών.

Περιγραφή φυτού

Το ίλεξ ή αρκουδοπούρναρο είναι ένας αειθαλής δίοικος θάμνος, δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη παράγονται σε διαφορετικά φυτά που μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δέντρο, με το κατάλληλο κλάδεμα. Φέρει απλά, οδοντωντά φύλλα με αγκαθωτές παρυφές. Τα λευκά άνθη εμφανίζονται νωρίς τον Μάρτιο και επικονιαστές είναι έντομα. Ο καρπός είναι δρύπη, διαμέτρου κάτω από ένα εκατοστό, που τρώγεται από τα πουλιά, αλλά είναι αρκετά τοξικός. Είναι συνήθως κόκκινοι και περιστασιακά κίτρινοι αναπτύσσονται το Δεκέμβρη στα θηλυκά φυτά.

4d0995b3-63cf-45e4-a4f8-d9f077b18b0a

Συνθήκες ανάπυξης- Φροντίδα

Γενικά, ανήκει στα φυτά εκείνα που είναι πολύ ανθεκτικά στις μεταβολές του καιρού, δεν προσβάλλεται συχνά από εχθρούς και ασθένειες και δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες. Ζει σε ευρύ φάσμα τύπων εδάφους από αλκαλικά, σε φτωχά και όξινα, αλλά κατά προτίμηση ξηρά, καλά στραγγιζόμενα και φωτεινά. Μπορεί όμως να ζει άνετα σε ημισκιερά ή σκιερά. Αυξάνονται καλύτερα υπό το φως σε έδαφος γόνιμο, με pH 6,0. Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους παγετούς. Συνήθως δεν κλαδεύεται. Εάν χρειαστεί, μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές του φθινοπώρου με σκοπό τη διαμόρφωση και διατήρηση του σχήματος.

a2994711-d7a0-4581-8090-03e22126908a

Χρήσεις

Έχει πολλές χρήσεις μέσα στους αιώνες, από τα καλύτερα κάρβουνα, στην χαρακτική και στη λάξευση.

Στην κηποτεχνία είναι πολύ χρήσιμο κύρια στις ψυχρότερες περιοχές αφού έχει πολύ ωραία στιλπνά σκουροπράσινα φύλλα, αγκαθωτά και πυκνά ώστε να προστατεύουν οπτικά και πρακτικά. Έχει ένα ελεύθερο πυραμοειδές σχήμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φράχτες. Είναι φυτό ιδανικό για βραχόκηπους αφού η σκληρή υφή και η αγκαθωτή μορφή των φύλλων του συνδυάζονται μοναδικά με τους βράχους. Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του σε μέρη που αποτελούν πέρασμα ή είναι συχνά επισκέψιμα από παιδιά γιατί τα φύλλα του φέρουν περιφερειακά αγκάθια.

9fe72491-2bb2-42b3-a98b-58fb3cb4cf56
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.