Τσιντόνια με κατακόκκινα άνθη!

5cf83607-432c-4048-a843-27e3b2231b50

Περιγραφή φυτού

Η τσιντόνια ή χαινόμηλον το Ιαπωνικό ή Ιαπωνική κυδωνιά ή ανθοκυδωνιά, είναι φυλλοβόλος θάμνος αργού ρυθμού ανάπτυξης. Το μέγιστο ύψος της και η διάμετρος της μπορούν να φτάσουν τα δύο με τρία μέτρα, αν και σπάνια θα συναντήσουμε φυτό πολύ υψηλότερο του ενός μέτρου. Έχει εντυπωσιακή και πλούσια ανθοφορία με λουλούδια κόκκινου χρώματος τα οποία εμφανίζονται πριν από τα φύλλα. Ανθίζει από τα τέλη του χειμώνα έως τις αρχές της άνοιξης. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία τσιντόνιας είναι εκείνη που δίνει κόκκινα άνθη, υπάρχουν όμως και εξίσου εντυπωσιακές ποικιλίες με άνθη ροζ, λευκού ή πορτοκαλί χρώματος. Έχει αγκάθια στα κλαδιά και το καλοκαίρι παράγει καρπούς σα μικρά κυδώνια. Μετά την πτώση των φύλλων τούς διατηρεί.

a907e739-4991-48f0-b281-c573a1a0c36d

Καταλληλότερες θέσεις φύτευσης

Η τσιντόνια μπορεί να φυτευθεί σε ποικιλία εδαφικών τύπων, αλλά ευδοκιμεί στα μέσης υφής και πολύ καλής αποστράγγισης πηλώδη εδάφη τα οποία όμως συγκρατούν την αναγκαία εδαφική υγρασία. Συνιστάται ωστόσο να αποφεύγεται η φύτευσή της σε ασβεστούχα και αλκαλικά εδάφη, διότι παρουσιάζεται ελαφρά έως σοβαρή χλώρωση σιδήρου. Έχει εξαιρετική αντοχή στο ψύχος και τις ξηροθερμικές συνθήκες. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις.

3cafccf1-fe4b-4c2b-91c2-d223e3759176

Φροντίδα

Σχετικά με το πότισμα, τα νεαρά φυτά πρέπει να ποτίζονται κανονικά, περίπου κάθε 2-3 ημέρες ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα. Γενικά, όμως χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού ενώ το χειμώνα ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα της. Καλό είναι να λιπαίνουμε το φυτό στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Κλαδεύουμε για να τα αραιώσουμε την κόμη του φυτού, πάντα όμως μετά την ανθοφορία της, ενώ δεν κλαδεύουμε ποτέ τον χειμώνα. Επίσης, σπάνια προσβάλλεται από εχθρούς και ασθένειες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.