Φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή!

0e04f5a0-bc75-41d4-94a8-a6f8cca48b79

Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση όλων των εσπεριδοειδών, όπως τη λεμονιά, την πορτοκαλιά, τη μανταρινιά, το κουμκουάτ, το περγαμόντο, το κίτρο και το γκρέιπ φρουτ. O φυλλοκνίστης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δέντρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών.

e1647af7-23eb-4d24-89d1-98edce542d26

O φυλλοκνίστης των εσπεριδοειδών Phyllocnistis citrella είναι ένα μικρό έντομο, ένα μικρό πεταλουδάκι που προτιμάει την νέα, τρυφερή βλάστηση των εσπεριδοειδών και ειδικά τα φρέσκα εμβόλια. Αφήνει τα αυγά του στην κάτω επιφάνεια του φύλλου και, το σκουλήκι που βγαίνει, δημιουργεί οφιοειδείς στοές στα φύλλα και προκαλεί μια γενική καχεξία στα δένδρα.

Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν, στρίβουν, αποχρωματίζονται και η επιφάνειά τους καλύπτεται από στοές. Οι παραπάνω ζημιές έχουν ώς αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητάς τους ή ακόμη και την ξήρανσή τους.

67a62bf6-97b3-499c-81bb-ad1b94f08104

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς. Αρχικά, η λίπανση με κοπριά και τα αζωτούχα λιπάσματα πρέπει να γίνεται νωρίς, ώστε να μην ενθαρρύνεται η νέα βλάστηση την περίοδο που το έντομο μπορεί να αναπτύξει υψηλούς πληθυσμούς. Ακόμη, θα πρέπει νωρίς την άνοιξη να κόβονται οι λαίμαργοι βλαστοί, που ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν προς την κορφή του δένδρου, χωρίς διακλαδώσεις. Επίσης, χρειάζεται προστασία της τρυφερής βλάστησης με κατάλληλα εντομοκτόνα με προληπτικούς ψεκασμούς απο το τέλος Μαίου και μετα και επανάληψη των επεμβάσεων τους φθινωπορινούς μήνες.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.